20. aug
ØLKJENNERE: Robin Gawne-Sheridan (f.v.) Christopher O’Connell, Christoph Schmitz, Ole J. Løvbak, Fred Myhre og Hans Jørgen Olsen tester ulike ølsorter.BEGGE FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Ølkjennerne flokker seg
Øl er den nye vinen, hevdes det på de kulturelle ølvenners festival. Og flere og flere brygger ølet selv.

Publisert: 05.jun.2015 21:55
Oppdatert: 05.jun.2015 22:26

– Det er snart like mye hjemmebrygging av øl som det var hjemmebrent før i tiden, sier Hans Jørgen Olsen og smiler.

Han er en av dem som har tilbrakt de siste dagene på ølfestival i strandgateparken. Med små glass med smaksprøver på rad og rekke foran seg, har han og fem andre karer slått seg ned rundt et bord i ølfestivalens kanskje mest spennende telt. Her inne serveres 20 ulike sorter øl, flere av dem ganske spesielle.

– Av ølsorten «Terje & Jens» er det bare igjen to fat. Det blir ikke produsert mer av det. Vi har fått de to siste, sier Rune Gihlemoen i arrangørstaben, mens han skjenker smaksprøver i små glass.

I dag blir det foredrag med Terje Aas i Strandgateparken.

SMAKER MANGFOLDET

I ølteltet og rundt bordet til Olsen er stemningen god. Flere av dem som sitter der brygger – eller har planer om å begynne å brygge – øl selv.

– Jeg begynte i 2004. Da var det ikke så mange andre ølbryggere i området her. Jeg lærte av en annen, men han ga seg, for han mente at jeg fikk til bedre øl enn hva han hadde fått til, forteller Ole J. Løvbak.

– De siste to tre årene har det vært en øleksplosjon i Norge, hevder Robin Gawne-Sheridan, som selv lukter litt på å prøve seg på brygging.

Enn så lenge nøyer Gawne-Sheridan og de aller fleste andre med å smake, og det får de til det fulle gjort i kjenner-teltet i Strandgateparken denne helgen.

– Det er dette teltet som er ølfestivalen. Med små prøver får du smakt mangfoldet, sier Løvbak.

Ole J- Løvbak og Christoph Schmitz skryter av polet i Hamar og polsjefens engasjement for øl, og de hevder det finnes en øl for absolutt alle.

– Bokkøl og bløtkake! Det er nummer én! sier Løvbak.

TAKKNEMLIG JOBB

Bak disken tappes det smaksprøver jevnt. Rune Gihlemoen i arrangementskomiteen sier det er en takknemlig jobb.

– Det er like morsomt hvert år. Det å selge øl til folk er en takknemlig jobb. Det er ingen som er så blide som folk som får servert en halvliter, sier Gihlemoen, før han serverer Vegard Kristiansen tre glass.

– Denne festivalen er et kjempetiltak, sier Kristiansen, som selv har planer om å starte med brygging. Han har kjøpt inn en god del av utstyret han trenger, men han mangler plass til å bruke det.

– Jeg trenger bare et hus først, sier Kristiansen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SMAKSPRØVER: Vegard Kristiansen (t.h.) blir servert av Rune Gihlemoen.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke