18. aug
FULLT HUS: Mer en hundre akevittelskere sto på gjestelista da Norske akevitters venner, Hedmark, inviterte til prøvesmaking av årets juleakevitt på Høsbjør Hotel Norge. Foto: Remi Laakso
 
Den store akevittkampen
Akevittglassene klirrer i Innlandet; både på Gjøvik, i Løten og på Høsbjør - og på Atlungstad putrer det i de gamle spritapparatene.

Publisert: 24.okt.2011 07:27
Oppdatert: -

Akevittglassene klirrer i Innlandet; både på Gjøvik, i Løten og på Høsbjør - og på Atlungstad putrer det i de gamle spritapparatene.
Akevitten er mer populær enn noensinne, og flere og flere vil gjerne koble sitt stedsnavn til den legendariske norske spriten.
Fredag inviterte Norske akevitters venner, Hedmark, til prøvesmaking av årets juleakevitt på Høsbjør Hotel Norge i Furnes. Tidligere på dagen avslørte den norske akevittridderen Halvor Heuch at prøvebrenningen på Atlungstad har vært en suksess, at spriten holder mål - og vel så det.
Kravet for å kalle spriten norsk akevitt er at den holder mer enn 96 volumprosent, og analyseringen av testprøvene viste at det første målet er nådd (96,2) - og dermed er man godt på veg mot en ny, og for første gang hundre prosent ekte, Atlungstad-akevitt. Lørdag åpnet Norsk akevittfestival på Gjøvik i regi av byutviklingsorgansisasjonen «Byen vår Gjøvik», i samarbeid med blant annet Hoff Norske potetindustrier. Det uttalte målet for arrangementet, som skal være årlig, er at dette skal være «Norges største og beste akevittfestival» - og i presseinformasjonen står det også at arrangementet er en markering av «Gjøvik som akevitthovedstad».
Fra før finnes som kjent «Pultost- og akevittedager» i Løten, den evige omvisningsforestillingen «En akevisitt» på Løiten Brænderi - og Akevittruten på Hedmarken.
Snakk om akevittkamp i Innlandet!
- Gjøvik som akevitthovedstad? Er opplendingene i ferd med å vippe oss av pinnen, president i Norske akevitters venner, Hedmark, Fridthjof Platou?
- Nei, nei, nei. Vi har god kontakt med akevittfestivalen, og ønsker et samarbeid. Vi skal overhodet ikke ha noe «sykehusdebatt-tilstander». Ønsket er et felles akevittinnland, sier Platou - men han kan selvsagt ikke dy seg - og legger kvikt til:
- Med Atlungstad som Mekka.

For tredje gang arrangerte Norske akevitters venner, Hedmark, prøvesmaking av årets juleakevitt på Høsbjør Hotel Norge - og flere enn hundre akevittelskere sto oppført på gjestelista. Her var også produktutviklingssjefen hos Arcus, Ivan Abrahamsen og Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.
Festkvelden ble åpnet av verten, akevittpresidenten Platou, produktutviklingssjef Abrahamsen presenterte årets utgave av juleakevitten og fikk overrakt en flaske «Strand dram 2011» som han selv har vært med på å utvikle. Så var det prøvesmaking før man satte seg til bords og fikk servert pannestekt torsk, kje med rotgrønnsaker og etter hvert oster - alt med akevitt og øl til.

Selvsagt ble det også sunget akevittsanger, fortalt akevitthistorier og helt sikkert fortsatte smakingen til langt på kveld.
Men hva med årets juleakevitt, den annonserte anledning til fredagskveldens gylne invitasjon? Svaret var som det antakelig er hvert eneste år:
- Enda bedre enn i fjor!
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke