19. aug
Utstilling: Østlandsutstillingens leder Martina Kaufmann (t.h.) og jurymedlem Aase Marie Brun ved Hedvig Winges arbeider i bl.a. gips, leire og papir. Maleriene på veggen bak er av Simen Nicholaas.Foto: Geir Vestad
 
Det trange nåløyet
Lyden av trær som tørker, avstøpning av kulehull i et hus i Libanon, og en gammel Volvo som er blitt til en stålbjelke.

Publisert: 09.mar.2017 18:30
Oppdatert: 10.mar.2017 07:01

Det er noe av spennet i Østlandsutstillingen, som lørdag åpner i Kunstbanken. Det er tre år siden sist Østlandsutstillingen besøkte Hamar, og i år er 25 kunstnere og kunstnergrupper som deltar. Til sammen var det 424 kunstnere som søkte om deltakelse med 1047 arbeider. Så nåløyet er temmelig trangt.

Østlandsutstillingen er en årlig åpen, juryert landsdelsutstilling som viser samtidskunst i de sju østlandsfylkene Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Vestfold og Østfold.

Årets østlandsutstilling er den 38. i rekken og har sitt første visningssted i Kunstbanken.

25 kunstnere som deltar er en del færre enn på de forrige utgavene av Østlandsutstillingen. Det betyr ikke at det har vært innsendt færre bidrag, men juryen har i år valgt mange svært store arbeider, og i tillegg valgt to og tre arbeider av flere kunstnere, forteller jurymedlem Aase Marie Brun.

– Med sin store bredde gir Østlandsutstillingen et godt bilde av hva som rører seg, sier hun.

Østlandsutstillingen er vanligvis også en av de beste besøkte utstillingene i Kunstbanken, sier direktør Ingrid Blekastad.

Tre fra Hedmark

Hedmark har i år tre deltakere. Det er maleren Bjørn Terje Nygaard fra Brumunddal, tekstilkunstneren Janne Nes fra Hamar og fotografen Morten Løberg fra Hamar.

For Morten Løberg er det en spesiell anledning. Ikke bare er det første gangen han deltar på Østlandsutstillingen, men han fikk også med alle de tre arbeidene han sendte inn.

– Bildene mine er et resultat av et fire måneder langt stipendopphold i Paris, forteller han. – Jeg hadde eget studio i sentrum av Paris gjennom Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse – med formål å fotografere bylandskap på samme måte som jeg nærmer meg tradisjonelle landsskaper, og siden kombinere disse to uttrykkene.

stor bredde

Det første arbeidet publikum møter på vegen inn til hovedrommet er Joakim Blattmanns lydinstallasjon «Treverk», som viser lydene i treverk som tørker. Et annet arbeid som vekker oppsikt er Mari Meen Halsøys bronseavstøpning av kulehull fra et hus i Beirut.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke