22. aug
UNDER VÅR HIMMEL: Skuespiller er (fra venstre) Cecilie Lundsholt, Endre Skjåk, John Nyutstumo og Janny Hoff Brekke. FOTO: TROND LILLEBO.
 
Det vanskelige valget
Hvor velger ungdom å bosette seg, og hva ligger bak valgene de gjør?

Publisert: 13.jan.2012 07:36
Oppdatert: -

Det er noe av utgangspunktet for Teater Innlandets nye oppsetting «Under vår himmel - en forestilling om tilhørighet». Det er vårsesongens første forestilling fra teateret, og urpremièren er i Marlo Grendahus på Skjåk 14. januar. På Hedmarken spilles forestillingen én gang, på Teater Innlandet i Hamar 17. februar.
Forestillingen er basert på intervjuer med 115 ungdommer fra Hedmark og Oppland, som dramatikeren og regissøren Lene Therese Teigen har gjort. Det ungdommene snakket om i samtalene, er hva det betyr å høre hjemme et sted. Hva betyr hjemplassen deres? Og kommer de til å bli boende der når de selv blir voksne? Hva og hvem er det i så fall som bestemmer hvor de skal bo?
Dette er tematikken for forestillingen. Og i tillegg til det som skjer på scenen, høres også deler av intervjuene med ungdommene.
tilfeldigheter
- I hovedsak antyder intervjuene at veldig mye er basert på tilfeldigheter når det gjelder unge menneskers valg av bosted, sier Lene Therese Teigen.
- Noe av hensikten med stykket er da også å fortelle hvor viktig det er at folk tenker gjennom dette, sier hun.
- Det er viktig å gjøre seg opp en mening om hvor en vil slå seg ned, og hvorfor en vil det. I så fall vil det kanskje være i mindre grad tilfeldighetene som får styre.
- Intervjuene forteller også at unge folk gjerne er glade i stedet de kommer fra, sier Teigen.
- Veldig mange mener også at stedet de vokste opp på, er et godt sted for unger. Men det er ikke nødvendigvis like godt for ungdom.
12 historier
På scenen står fire skuespillere: Janny Hoff Brekke fra Oslo, Cecilie Lundsholt fra Gjøvik, Endre Skjåk fra Lom og John Nyutstumo fra Hamar. Hver av dem spiller tre forskjellige skikkelser, og det blir til sammen 12 livshistorier som fortelles, fordelt på tre familiehistorier. Felles for dem alle, er at de snakker om stedet de bor på, steder de ønsker å flytte til eller fra, og hvorfor.
En av skikkelsene er odelsgutten Andreas, som har flyttet til Oslo for å studere sosiologi, forteller Lene Therese Teigen.
- Han forteller moren sin at man må ikke tenke så mye på at folk må flytte hjem, som at man må tenke på at noen må flytte inn. For det er viktig å opprettholde bosetting og aktivitet. Men det er ikke nødvendigvis slik at alle skal flytte tilbake til samme stedet en er fra.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke