20. aug
Utstiller: Per Fronth på Sagbladfabrikken med blant annet en serie bilder med barn i lek.
 
Direkte fra Det hvite hus til Hamar
Per Fronth kommer rett fra Det hvite hus i Washington for å åpne årets sommerutstilling i Hamar Sagbladfabrikk på lørdag.

Publisert: 24.mai.2018 17:32
Oppdatert: 24.mai.2018 17:32

«En av landets mest suksessrike samtidskunstnere med internasjonal karriere». Slik presenteres Per Fronth i Hamar Sagbladfabrikk.

– Vi er veldig stolte, sier Håkon Samuelsen i galleriet. Så er det da også en av de helt store utstillingene som holdes på Sagbladfabrikken.

Etter mange år i New York er Fronth nå bosatt i Kristiansand. Den senere tida har han reist en del sammen med NATO-sjef Jens Stoltenberg, for å hente råmateriale til et prosjekt om politisk makt som han arbeider med. I den forbindelse ble det også et besøk i det ovale kontor – før Hamar.

Foto og Maleri

I 13 år, fra 1990 til 2002, var Fronth bosatt og arbeidet i New York. Som kunstner er han framfor alt kjent for å jobbe med fotografi som maleri, som han sier.

– Jeg prøver å strekke fotografiet så langt jeg kan, sier han.

Gjerne jobber han i serier, og i Sagbladfabrikken viser han deler av flere av dem. Ofte fokuserer han på den menneskelige natur. Men han er også kjent for sine store kontroversielle utstillinger, som tar for seg så vel regnskogfolkets kamp i Amazonas, som den engelske revejakta – eller norske soldater i Afghanistan.

Ser idyllisk ut

Når en kommer inn på Sagbladfabrikken, er en serie bilder av gutter i lek noe av det som først tar oppmerksomheten. Ved første blikk ser det ganske så idyllisk ut. Men går en nærmere inn på det, endres inntrykket. Mellom de lekende guttene med badeballer i vannkanten, kommer en redningsvest flytende forbi, og bryter harmonien. Så hvilken historie er det den forteller?

Et annet maleri forteller om barn i lek på et stupetårn. Men en av guttene står for seg selv i skyggen. Og slik anes historier der mørkere krefter gjør seg gjeldende. Å jobbe med den menneskelige natur på godt og vondt, er da også noe Fronth påpeker som sentralt i virksomheten hans,

– Å gå inn i det helt nære, er en måte å si noe om det store og allmenne på, sier han.

Her er også en del av Fronths karakteristiske flerdelte arbeider, med menneskers forvaltning av naturen som gjennomgående tema.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke