23. aug
BIRKEBEINERE: Jakob Oftebro, Kristofer Hivju og Pål Sverre Hagen blir alle tre å se som birkebeinere i storfilmen som får premiere vinteren 2016.
FOTO: MEDIA/FILMWEB.NO
 
Disse blir birkebeinere i storfilm
Denne uken startet innspillingen av Birkebeinerne. Jakob Oftebro, Kristofer Hivju og Pål Sverre Hagen blir alle tre å se som birkebeinere i storfilmen som får premiere vinteren 2016.

Publisert: 15.mai.2014 08:48
Oppdatert: 15.mai.2014 08:50

Året er 1206. Norges herjes av borgerkrig. Kong Håkon Sverresson er døende, og avslører hemmeligheten om en uekte sønn. En gutt halve kongerike vil drepe, og to menn vil beskytte til døden. En ett år gammel gutt ved navn Håkon Håkonsson. 

Birkebeinerne er fortellingen om flukten med kongebarnet på ski over fjellet, som endte med at Håkon Haakonsen ble den lengst sittende konge i Norge. Nå blir historien film.

Fortellingen alle kjenner

-Vi er glade for å være i gang med innspilling av Birkebeinerne med Nils Gaup i registolen, sier Finn Gjerdrum. - Birkebeinerne er en storslått saga som nærmest ber om å bli fortalt på film. Og Nils Gaup er rett mann til å gjøre det. Han har fått med seg noen av våre beste skuespillere på laget. Sammen skal de gi liv til en fortelling som alle har hørt om - men få kjenner. Birkebeinerne blir et storslagent drama fra et Norge i borgerkrig. 

Regissør Nils Gaup er en av Norges mest erfarne regissører. Birkebeinerne vil være Gaups åttende spillefilm. Han er en av ytterst få norske regissører som har blitt nominert til Oscar. Dette var for Veiviseren i 1988. I 2012 regisserte han Reisen til Julestjernen, en av de mest sette filmene i Norge dette året.

Første film

Manus er skrevet av Ravn Lanesskog. Birkebeinerne blir Lanesskogs første spillefilm som manusforfatter. Han har tidligere vært medforfatter på Kyss meg for faen i helvete, og har også assistert Axel Hellstenius på Beatles. Han gikk på manuslinja på Filmskolen i Lillehammer fra 2003 til 2006. 

Birkebeinerne produseres av Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i Paradox og distribueres av Nordisk Film Distribusjon AS. Paradox har markert seg med en rekke sterke filmer de senere år. Flere av filmene har oppnådd glitrende kritikker og tiltrukket seg et stort kinopublikum. Sist markerte de seg med Hans Petter Molands Kraftidioten med Stellan Skarsgård i hovedrollen og Erik Poppes Tusen ganger god natt med blant andre Juliette Binoche og Nikolaj Coster-Waldau. Paradox står også bak filmer som Mormor og de åtte ungene, Før snøen faller, DeUsynlige og Hawaii, Oslo, En ganske snill mann, de tre filmene om Knerten, Fatso og Pitbullterje. Gjerdrum og Kvae produserer også nå Erik Poppes neste film Tre døgn i april. 

Opptakene til Birkebeinerne gjøres i 2014. Filmen får premiere vinteren 2016.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke