17. aug
Brenneri: Daglig leder ved Atlungstad Brenneri Ole Volden-Sandersen (til venstre) og venneforeningens leder Arve Fossum med det nye destilleringsapparatet som Arcus har bekostet. Foto: Geir Vestad
 
Drevet dugnad verdt fem millioner kroner
Venneforeningen på Atlungstad Brenneri har i løpet av fem år utført dugnadsarbeid for fem millioner kroner, inkludert salg av andelsbrev til over 1,5 millioner.

Publisert: 24.jul.2017 21:56
Oppdatert: 25.jul.2017 10:15

-Et eventyr i Stange vestbygd, sier Arve Fossum, som helt fra starten har vært leder for brenneriets venneforening.

Og eventyrlig er på alle vis utvikling som har vært på brenneriet de siste årene. Riksantivaren har bidratt med til sammen 19 millioner kroner til å utvikle anlegget. Og Arcus har nylig investert én million i et pot still destilleringsapparat. Det betyr at heretter vil også destilleringen kunne finne sted på Atlungstad.

Til neste vår er det også meningen at brenneriet vil ha en ny utstilling klar, basert på den brennerihistoriske samlingen som brennerimuseet tidligere har fått fra Arcus.

større Publikum

Og publikum slutter opp om det som skjer. I sommer foregår det åpne omvisninger hver dag. Ifølge Ole Volden-Sandersen, som er brenneriets nye daglige leder, har Atlungstad brenneri hittil i år hatt et besøk på 4000, som er 27 prosent mer enn det var for hele fjoråret, forteller han.

Blant attraksjonene som mange besøkende passer på å få med seg, er de spesielle andelsbrevene som er til salgs. Andelsbrevene koster 1000 kroner pr. stk., for privatpersoner. Det er trykket opp 2.000, og om lag 1500 er solgt. Andelsbrevene er utformet på en måte som kan minne om gamle, ærverdige andelsbrev. Og det viser seg at også utenlandske besøkende skaffer seg andelsbrev; bare i løpet av de siste dagene er de solgt både til Sveits, USA og Australia.

dugnad

Dugnadsgjengen kan på sin side få et andelsbrev etter 20 dugnadstimer. Og her er det mange som har bidratt; ifølge Arve Fossum er det til sammen utført 8.000 timer på dugnad.

I tillegg til dugnadsoppgaver som maling og vasking, står også flasketapping på dugnadsgjengens oppgaveliste. For på Atlungstad tappes brennevin i mindre kvanta for Arcus. Hittil har de tappet 43 ulike akevitter, i opplag fra 96 flasker til et par tusen.

Og innimellom alt det andre, vurderes det i år også noen ukers julebordsesong på Atlungstad. For lokalet blir også stadig utviklet med bedre lys og varme.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke