23. aug
Big in Japan: Gutta bak skateboardmagasinet Dank høster gode kritikker i øst og vest, men mest i øst. Salget i Japan er nå større enn salget her til lands. Fra venstre: Aksel Overskott, Eirik Traavik, Tarjei Solberg og Jørn Aagaard.Foto: Fredrik Stabenfe
 
Driver Dank i Japan
På et galleri i Tokyo står hvitvinsnippende japanere og leser om hamarskatere i skateboardmagasinet Dank.

Publisert: 30.okt.2012 14:17
Oppdatert: -

HAMAR
Hamarsingene Aksel Overskott og Jørn Aagaard startet i fjor skateboardmagasinet Dank sammen med kompisen Eirik Traavik. Nå er fjerde nummer ute, og gutta har vokst til å videreformidle skateboardbilder og portrettintervjuer av lokale og internasjonale skatere til lesere over hele verden.
- I London selges Dank på Tate Modern, noe som var en milepæl for vår distribusjon fordi dette er et av verdens fremste museer for moderne kunst. I Japan har vi fått en egen distributør i Tokyo, som gjør at vi nå selger Dank i en rekke japanske byer, blant annet Tokyo, Kyoto, Osaka, Fukuoka og Nagoya. Japan er faktisk det landet hvor Dank øker mest akkurat nå.

Lanseringsfest i Tokyo

Dank-redaksjonen fikk nylig se det de kaller et «absurd» bilde.
- I Japan ønsket distributøren vår å avholde en lanseringsfest. Det høres litt fjernt ut, men det dukket opp noen bilder på Twitter fra festen, hvor man kunne se japanere nippe til hvithvin og lese Dank i et galleri i Tokyo.
- Hvorfor ønsker japanere å lese et norsk skateboardmagasin?
- Jeg tror det kan ha noe med japaneres sans for smale nisjer. I tillegg til at Dank er et relativt smalt blad rent tematisk, med skateboard og skateboardkultur, fenger nok det at magasinet er fra Europa og Norge for mange av våre japanske lesere. Norge forbindes nok av mange unge japanere som et kaldt land langt med en sterk kultur for heavy metal, mens skateboarding gjerne assosieres med varmere strøk, som for eksempel California, hvor den største delen av skateboardbransjen holder til. Dank er noe helt annet rett og slett.

Fokus på Hamar

Av Hamar-skatere har særlig Henrik Lund og Erik Johnsen fått omtale, Henrik var avbildet på forsiden av Dank nummer 1 og har et større intervju i den nyeste Dank. Amund Bakke Foss bidrar som fotograf, og som en del av den utvidete redaksjonskretsen.
-Hamar-skaterne er svært aktive og synlige i det norske skateboardmiljøet, og når jeg ser på de yngre skaterne som kommer fram på Koigen og i hallen til Hamar skateboardklubb tviler jeg ikke på at det vil fortsette å være sånn.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke