24. aug
Musiker: Oskar Kippersund forteller om musikkmiljøet i Hamar-området fra sin botaniske stue.Foto: David William Øynes
 
Drøfter musikkmiljø fra botanisk stue
Hvis du leter dypt nok, vil du finne det unge musikkmiljøet i Hamar-området. Ungdommen er aktiv, men kanskje ikke nok framtredende?

Publisert: 24.mar.2017 21:07
Oppdatert: 24.mar.2017 21:22

18 år gamle Oskar Kippersund låser opp døra til hjemmet sitt i Hamar sentrum og stiger inn i huset. Studenten ved musikklinja på Stange byr på sjokolade og synker ned i en lyseblå lenestol, i en hyggelig krok blant planter og et skatoll innerst i stua.

– Det unge musikkmiljøet i Hamar-området eksisterer til en viss grad. Jeg vil ikke si at jeg opplever en like stor glød nå som før. Før, altså tilbake til gamle Seaside, legger han til, mimrende.

Nedleggelse av seaside

– Mangelen på gamle Seaside ungdomsklubb, det litt uperfeksjonerte og folkelige huset, har etterlatt et lite hull. En plante trenger sollys, og nå mangler vi nettopp det. Det er litt mer UV-stråler på øvingshotellet i kulturhuskjelleren.

Oscar forteller at det er mindre kontakt mellom bandene som holder til på kulturhuset. Men selv om det unge musikkmiljøet er noe mindre og mer spredt enn før, er det likevel ikke tonedøvt.

– Når det kommer til sjangre, så har den alternative indiescenen grodd mer. Ungdommer som spiller på for eksempel kafé UNO, er mer framtredende enn før. Det er flere ensembler som spiller roligere musikk, eller singer-songwriter uttrykk. Bredden på musikken er større. Jeg tror nok at grunnlinjen er at musikklivet står svakere, men det er definitivt mer variert enn det var for seks år siden.

Liker miljøet

Det er litt trist at det er så lite, og jeg skulle ønske at det var flere konserter og større engasjement, men jeg synes vi har mye lokalt nå som holder en veldig høy musikalsk kvalitet. Mylderfestivalen er på kalenderen, og det er også rekruttert noen lokale artister dit. Klubb Nor er som det alltid har vært, unge Kippersund refererer til de månedlige konsertene på Klubbscene Rolf Jacobsen i kulturhuset.

– Vi må fokusere mer på at musikkmiljøet faktisk eksisterer. De yngste må få mer plass, og vi som er litt eldre må prøve å se de aller yngste, hvis vi vil ha et levende miljø. For nå er det bare de ansatte på kulturhuset som ser de aller yngste.

De aller yngste

Jonas Nerli Lerberg er 14 år og går på Ottestad ungdomsskole. Han og kameraten hans, Eivind Johansen, er sammen bandet Escape. Jonas opplever heller ikke at musikkmiljøet er veldig stort, men synes at det er en god del konserter og arrangementer.

– Jeg kjenner ikke så mange andre som driver med musikk bortsett fra noen på skolen, og Eivind som jeg spiller med. Det burde være lettere å få kontakt med hverandre, og man burde ha flere møter bandene imellom.

Jonas Nerli Lerberg forteller at det er vanskelig å rekruttere nye folk til bandet, og at han ønsker seg et mer samlet musikkmiljø. De to guttene i «Escape» er blant de yngste på huset.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke