18. aug
HISTORIKER: Doktorgradstipendiat og dronningforsker Henriette Mikkelsen Hoel har travle dager. – Det er verdt å jobbe så mye, for jeg får holde på med det jeg synes er aller mest spennende, sier hun.FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Dronningekspert
Henriette Mikkelsen Hoel (31) fra Stange går TV2s konge-ekspert Kjell Arne Totland en høy gang. Nå er dronningforskeren ønsket i Kina.

Publisert: 12.mar.2015 13:39
Oppdatert: 12.mar.2015 13:46

Først ble masteroppgaven hennes publisert i en bok, så ga stangejenta seg i kast med middelhistorie og to nye bøker ved siden av doktorgradsarbeid og forelesninger ved Universitetet i Bergen. Ved siden av er Henriette leder i Stange svømmeklubb og har nesten fullført svømmeforbundets topptrenerutdanning. I går var hun hjemme for å markedsføre svømmeaksjonen 2015. Stangesokningen har ikke problemer med å fylle døgnets 24 timer.

Doktorgrad

Historieinteressen ble vekket på barneskolen. I fem år guidet hun besøkende på Akershus slott. Det er ytterst få som har forsket på dronninger i Norge. Nå har Henriette valgt et spennende karriereløp. I stipendiatstillingen skal 31-åringen ta doktorgrad om våre multikulturelle dronninger siden middelalderen: Tittelen er Dronningenes makt.

– Jeg skriver om den norske dronningen. I dag har vi dronning Sonja som er norskfødt. For å finne den neste norskfødte dronningen må vi tilbake til 1225 og Margrete Skulesdatter gift med kong Håkon Håkonsson. Imellom disse to er det kvinner fra andre land som har vært dronninger. Da sier det seg at mye av forskingen dreier seg om utenlandske kilder, sier Henriette.

Masteroppgaven hennes handler om dronning Eufemia med tysk bakgrunn og var gift med Håkon 5. Magnusson i 1299. Ei gate i Bjørvika er oppkalt etter henne. Ny viten om dronningene har fått stor oppmerksomhet i forskingsmiljøene. Eufemia var en foregangskvinne og fikk oversatt ridderromaner.

Bok til dronning Sonja

Henriette vil ikke avsløre alle detaljer om et annet bokprosjekt, men hun er plukket ut som en av tre forfattere etter initiativ av forskingsmiljøet. De skal skrive bok om dronninger som knyttes til Sonja. Prosjektet er koblet til Göteborg og Brussel. I tillegg skriver på sitt eget dronningbokprosjekt.

– I 1999 ble alle dronningene fram til og med Sonja presentert i to bøker. Sonja var første dronningen etter dronning Mauds død og bøkene var en hyllest. Det er enormt inspirerende å få skrive den neste. Kildene viser at dronningene i Norge har hatt større påvirkningskraft enn vi tidligere trodde. Det typiske med Sonja og Mette-Marit er at de fikk gifte seg av kjærlighet. Det var ikke vanlig i middelalderen. Sonja er kulturelt opptatt, kler seg korrekt og fronter gjenbruk. Mette-Marit er ikke dronning ennå, men har tatt initiativ til litteraturtoget og har bydd mer på seg selv. Hun har vunnet på å åpne seg. De som er åpne og har invitert folk til hoffet er blitt populære, sier Henriette Mikkelsen Hoel.

 
ALLSIDIG: Henriette Mikkelsen Hoel kombinerer svømming og akademisk forsking i Bergen.
BOK: Henriette vil ikke avsløre alle detaljer om et annet bokprosjekt, men hun er plukket ut som en av tre forfattere etter initiativ av forskingsmiljøet. De skal skrive bok om dronninger som knyttes til Sonja.
FOTO: NTB Scanpix.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke