23. aug
ÅPNET FLAGSTAD-ÅRET: Dronning Sonja i hovedstaden torsdag. Til høyre, Oslo-ordfører Fabian Stang og Hamar-ordfører Morten Aspeli.
 
Dronningen åpnet Kirsten Flagstad-året
OSLO (h-a.no): Hennes Majestet Dronning Sonja åpnet Kirsten Flagstad-året på Nationaltheatret torsdag. Til stede var hundre spesielt inviterte.

Publisert: 18.apr.2013 16:32
Oppdatert: -

- Å lese hennes livsløp er som å reise i operahistorien, sa dronningen.

Og:

- Hun var vår første operasjef, og har rettmessig fått både et museum, en festival og en plass med statue oppkalt etter seg. Det synes jeg er imponerende for piken som hadde med seg strikketøyet sitt på scenen den første tiden av karrieren.

Stang og Aspeli

Til stede var også, blant mange, ordfører i Oslo, Fabian Stang, og Hamars ordfører Morten Aspeli, som var en av flere som tok ordet - og som sa:

- Jeg vil takke Hennes Majestet Dronning Sonja, og si at vi er glade og stolte over at Slottet vil åpne Kirsten Flagstad-året.

På scenen sto også mezzosopranene Ingebjørg Kosmo, Ingeborg Gillebo og Hamars egen Maren Myrvold som framførte «Et håp» av Edvard Grieg.

Dronningens tale:

H.M. Dronningens hilsen ved åpningen av Kirsten Flagstad-året, Nationaltheatret, 18. april 2013. (kilde: kongehuset.no)

«Kjære alle sammen!
I år er det 100 år siden vår store sangkunstner Kirsten Flagstad debuterte - her i Nationaltheatret. Hun startet sin strålende karriere bare 18 år gammel i rollen som Nuri i operaen Lavlandet med åpningsfrasen «Da bin ich»: Her er jeg!

Og der var hun! - og vi hørte henne. Hun kom fra Strandstuen på Hamar - til hovedstaden og Nationaltheatret, hvor hun hadde flere roller den første tiden.

Men som vi vet; det tok ikke lang tid før hun ble hørt langt utover landegrensene. «Die Flagstad» ble av mange kalt The voice of the century, og regnes ofte som en av de største Wagner-tolkerne.

Å lese hennes livsløp er som å reise i operahistorien; Covent Garden, La Scala, Bayreuth og Metropolitan er noen av de store operahusene hvor hun sang.

Og hun har selvsagt satt spor etter seg også i Norge: Hun var vår første operasjef, og har rettmessig fått både et museum, en festival og en plass med statue oppkalt etter seg. Det synes jeg er imponerende for piken som hadde med seg strikketøyet sitt på scenen den første tiden av karrieren.

Etter debuten i Nationaltheatret utropte kapellmester Johan Halvorsen henne til «en av de få utvalgte». Og vi kan nikke samtykkende. Vi feirer en enestående karriere og et eventyrlig liv.

Jeg vil ikke unnlate å nevne at det er ekstra hyggelig å feire nok en kvinne som lot sin stemme høre - nå i året der kvinners stemmerett blir markert. Norge har hatt mange flotte foregangskvinner!

Det er en stor glede for meg å herved erklære Kirsten Flagstad-året 2013 for åpnet!», rundet dronningen av.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke