25. aug
frivillig: I desember i fjor fikk Bjørn Helge Olsen Frivillighetsprisen for sin innsats som turgeneral, loddselger og dugnadsmann for Storhamar hockey og håndball, samt gledesspreder på Kreftavdelingen på Gjøvik sykehus, Kløverenga og Prestrudsenteret. -
 
Dugnadskongen
Pensjonist Bjørn Helge Olsen (69) har halv «jobb» som frivillig for idretten og de gamle i Hamar. - Det gir meg så mye tilbake, sier han.

Publisert: 03.jun.2011 07:27
Oppdatert: -

Har du blitt stoppet av en to meter høy og 120 kilo tung mann, på veg inn til Dragons- eller håndballkamp? Da er det garantert Olsen som har slått av en hyggelig prat, og fått deg til å kjøpe lodd. Ingen slipper forbi 69-åringen uten å fiske noen mynter opp fra lomma, til inntekt for byens idrettslag.
- Jeg ble «headhuntet» til å selge lodd for håndballen, etter å ha stilt opp for Dragons i 30 år. Jeg liker å prate med folk og er rund i kantene. Det er mange som har sagt at jeg burde bli selger, ler Olsen.
Bjørn Helge er mannen folk ringer når de vil ha ting gjort.
- Det lønner seg å spørre folk som har mye å gjøre, for de får faktisk utrettet ting også.
Da blikkenslageren Olsen ble uføretrygdet som 40-åring, ville «Sjukekassa» gjøre såpeselger av ham. Olsen nektet, og det endte med at han begynte på fengselsskolen. Han pendlet noen år til Ullersmo fengsel, før han fikk jobb ved Gjøvik, og så ved Ilseng fengsel - hvor han ble til 2003. Parallelt med å være fengselsbetjent har Olsen vært turgeneral i Hamar i over 30 år. Han har jobbet for Storhamars hockey- og håndballag, samt hatt regelmessige besøk til Gjøvik sykehus for å spre glede for kreftpasientene der.
- Det blir god stemning når vi klumpete gutta i Odd Fellow kler oss opp i forkle og serveres nystekte vafler på venteværelse på stråleenheten. I starten var det rart å omgås kreftsyke, men nå er det bare hyggelig, sier Olsen.
Det er imidlertid på Prestrudsenteret han vanker mest. Olsen er leder av venneforeningen, og stikker innom nesten hver dag for å drikke kaffe, skravle og ta med seg de gamle på gåturer. Denne uka har pensjonisten jobbet lange dager for å bli ferdig med en fontene i atriet på Prestrudsenteret. Fingernemme Olsen har lagt steinheller, plantet blomster og kjørt på pukk. Hver uke arrangerer han krokvelder, han ordnet en hest- og slededag for beboerne der før jul, og i juni er det klart for den årlige grillkvelden. Arne Jørstad, distriktsleder for Prestrudsenteret, sier Olsen betyr veldig mye for dem.
- Hans holdninger, sinnelag og klokskap imponerer folk. Bjørn Helge skaper et miljø rundt seg. Han er utrolig inkluderende, praktisk, kreativ, omsorgsfull og ubyråkratisk. Han har en «alt ordner seg»-holdning, og han har et bredt engasjement som betyr veldig mye for lokalsamfunnet, sier Jørstad.
Olsen har også jobbet for musikklivet i byen i mange år. I helgen var han selvskreven gjest da Hamar Ungdomskorps (HUK) feiret sitt 50-årsjubileum. Han var nemlig en av dem som i 1961 kom på ideen med å starte et ungdomskorps for alle musikantene som ikke var flinke nok til å få være med i musikkorpset.
Bjørn Helge Olsen gir kona Petra mye av æren for at han fikk Frivillighetsprisen i desember 2010.
- Hun har gitt meg lov til å bruke tiden min på frivillighetsarbeid.
Den store mannen følte seg liten da han mottok prisen i fjor. Da HA ringte for å fortelle at han var nominert til Årets Mesterborger, trodde Olsen det var en spøk. Selv synes han det er nok å få sin lønn i himmelen. Om han kommer dit noen gang.
- Det gir meg så mye å se hvor stort utbytte folk har av det lille jeg gjør. Det er så mange ensomme der ute som aldri får besøk.
- Hva hadde du gjort om du ikke var frivillig?
- Da hadde jeg blitt nødt til å sitte hjemme og tala med kjerringa dagen lang, da. Nei da, vi hadde nok brukt hytta mer.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke