19. aug
skibladner-traktor: Eldar Vågan fikk i oppdrag å lage etiketten på Skibladner-vin og leverte disse to bildene. Det ble for røft for dem, ler Eldar, som mener de burde tenkt over hvem de spurte. – Vil man ha prestekrager og sånt er det andre som er flinkere til det enn meg. foto: kjersti gullvåg
 
Stiller ut tegninger - med gitaren like ved
Flere skal få sjansen til å bli kjent med tegneren og illustratøren Eldar Vågan, når han på lørdag åpner sin andre utstilling på Prøysenhuset. Men gitaren må være med.

Publisert: 07.sep.2017 21:03
Oppdatert: 07.sep.2017 21:16

– Ja, det ville vært rart om je itte spelte, sier Vazelina-gitaristen, men legger til at det vil begrense seg til et par låter. Og litt tullprat.

Eldar Vågan vil gjerne underholde og innfri folks forventninger, og det er ikke alltid lett å balansere mellom å være kjendis, musiker, humorist og tegner.

– Det er en ulempe å ha et kjent tryne når man driver med dette, sier Vågan, som er redd folk skal tro at han gjør det for pengenes skyld. Derfor var ikke bildene hans til salgs for tre år siden, da han stilte ut her sist.

«mad» og sandaler

Men nå er de det, og Vågan «skylder» på ytre press, både fra folk som etterspør bildene, og på Prøysenhuset som har invitert ham tilbake. Straks henger 27 trykk av nyere og eldre dato på veggene, en del illustrasjoner fra bøker, Vazelina-cover, og frittstående tegninger fra en etter hvert lang karriere som tegner.

Det hele begynte da Vågan åpnet sitt første «MAD»-blad som 8-åring. Donald var kjedelig, dette var mer i Vågans gate.

– Jeg likte de stygge karene og tjukke kjerringene. Hender, og sandaler.

– Sandaler?

– Ja, jeg liker veldig godt å tegne sandaler!

underholdt venner

Eldar tegnet først og fremst for å more kompisene sine, det begynte i klasserommet og fortsatte i studio, for å muntre opp andre Vazelina-medlemmer. Tegningene funket også som innpakning av musikken, både bokstavelig talt som cover-kunst, men også for å bygge opp rundt Vazelina-universet i tegneserieformat.

Erfaringen med trykte medier har gjort Vågan bevisst på det ferdige resultatet, og det blir litt teknisk med prat om fargekoder, underlag og så videre. Vågan er tydeligvis grafikk-nerd også. Men først og fremst er han underholder.

– Når du er underholdningsartist, så trenger du noe som gjør at folk reagerer.

– Jeg er ikke typen som tegner prestekrager og den slags. Men jeg har tenkt på at neste gang jeg skal stille ut, så skal det være uten noe humor, sier Eldar Vågan.

Enn så lenge gir han folk det (han håper) de vil ha.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke