19. aug
Stålkontroll: Med en fart på rundt 1.000 omdreininger i minuttet, skjærer John Martin bolter, ventiler og plugger ut av massivt stål som han plasserer i klem på dreiebenken.
 
En ekte hardmetaller
I verkstedet på «Katta» finner en litt av hvert. Blant annet kan du møte John Martin Wülfgang Enger-Pedersen (20), som skjærer i massivt stål like lett som du skjærer brød til frokosten.

Publisert: 14.apr.2018 09:22
Oppdatert: 14.apr.2018 09:29

Verneskoene, arbeidsbuksa og vernebrillene er på. Han står foran en lysegrå dreiebenk i den store, naturlig opplyste verkstedhallen. I dreiebenken har han klemt fast en to kilo tung, sylinderformet klump av stål, som han tålmodig skjærer vekk biter av. Til slutt skal han ende opp med noe som minner om en ventil. Metallsponet spretter. Dette er presisjonsarbeid på høyt nivå. Det John Martin gjør, er det man i industribransjen kaller maskinering. – Hva vil du bli omtalt som? Maskinist? Maskinoperatør?

– Kjært barn har mange navn, hehe. Du kan vel kalle meg en maskinist. Jeg går VG2 industriell teknologi, og det er maskinering jeg er mest opptatt av.

– Hva gjør en som holder på med maskinering?

– Jeg lager deler i stål, ved å fjerne materiale fra et emne, sånn at jeg får biten formet slik jeg ønsker. Vi jobber med manuelle maskiner, men også mye med det som heter CNC.

– CNC, kan du forklare hva det er for noe?

– CNC står for Computer Numerical Control. Det betyr at du skriver et program på en pc med massevis av forskjellige koder. Maskinen leser så kodene, før den utfører skjære- eller sveisearbeidet. Da kan du lage små deler med mye større nøyaktighet enn du klarer på manuelle maskiner.

–Så du lærer faktisk også å programmere når du går TIP?

– Ja, men det kommer litt an på skolene. Ikke alle har CNC-maskiner tilgjengelig, men her på «Katta» har vi to dreiebenker og en fres. Det er helt ypperlig, da jeg er veldig interessert i datakontrollerte maskiner.

– Kan du fortelle hva som fikk deg til å interessere deg for å gå yrkesfag?

– Jeg ble rett og slett skolelei etter ungdomsskolen. Jeg hater tanken på å sitte på en benk med papirarbeid hele dagen. Det er en del dokumentasjon i yrkesfag også, men det blir annerledes. Du får en annen type stimuli i tillegg. Jeg har jo alltid likt å drive med ting med hendene.

– Er skolehverdagen krevende, synes du?

– Jeg synes det var tyngre på ungdomsskolen, med lekser og slikt. På yrkesfag fokuseres det mer på det fysiske arbeidet, og yrket du jobber deg mot. Det teoretiske er fortsatt veldig viktig. Jeg er også glad for at jeg har klart å bestå alle de teoretiske fagene med gode karakterer.

– La oss motbevise en fordom mot yrkesfagselever. Det virker som om du er opptatt av å gjøre det bra på skolen?

– Jeg er jo det. Jeg tror de fleste opplever å bli skoleleie på ungdomsskolen. For meg ble videregående en ny start, med annerledes læreplan og omgivelser. Gnisten ble tent på nytt, kan du si.

– Så fant du ut at maskinering er spennende. Hvorfor det?

– Jeg husker fra jeg var liten at jeg allerede da syntes det så spennende ut å jobbe med stål. Jeg så Youtube-videoer av folk som smidde. Og jeg har alltid likt å tukle med ting, ta delene fra hverandre for å se hvordan de fungerer. Det er et uttrykk som heter «brent barn skyr ilden». For meg gjelder ikke det. Jeg har brent meg gang på gang, men det er fortsatt moro å

fikle. Både faren min og storebroren min har jobbet som elektrikere, så interessen har nok kommet mye fra dem.

– Du går VG2, da er du vel lærling neste år. Vet du hvor du skal ha lærlingtida di?

– Jeg vet hva jeg skal drive med, sånn noenlunde. Jeg har ikke fått noen lærlingkontrakt ennå, men jeg har peilet meg inn.

– Hva tenker du å jobbe med, da?

– Jeg sikter mot en stor bedrift her i Innlandet, der jeg allerede har vært på utplassering. Det er mange hyggelige folk der, og sjefen for lærlingene der er en fantastisk hyggelig person. Jeg kunne ikke bli tatt bedre imot enn jeg ble der.

– Hva slags jobb skal du gjøre der, hvis du får lærlingplassen da?

– Det vil gå mye i maskinering, CNC, sveising og slikt. Det er jo det jeg liker å jobbe med. Det langsiktige målet mitt er å få en jobb der etter lærlingtida.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke