20. aug
MESTERBORGER-KANDIDAT: Ragnhild Nyhus er nominert ikke minst for sin innsats for Kirsten Flagstad-museet.Foto: Trond Lillebo
 
En gedigen innsats
I åtte år var hun nærmest ensbetydende med Kirsten Flagstad-museet i Hamar, og i nærmere 30 år hadde hun sin arbeidsplass på Hedmarksmuseet. Nå kan Ragnhild Nyhus bli Mesterborger av Hammar By.

Publisert: 03.jun.2015 08:03
Oppdatert: 03.jun.2015 08:06

Til nyttår pensjonerte hun seg. Ryggen slo seg vrang, og hun tok konsekvensen av at hun ikke ville bli fullt ut arbeidsfør igjen. Ei epoke var over da Ragnhild Nyhus forlot Flagstad-museet.

For når det har vært snakket om Kirsten Flagstad og Hamar, har det nesten alltid i samme slengen blitt snakket om «a Ragnhild på museet». For siden hun overtok den daglige ledelsen av Flagstad-museet i 1999, har det skjedd en veldig utvikling, ikke bare av museet, men også av Kirsten Flagstads posisjon i Hamar, som Ragnhild har vært med på å legge grunnlaget for.

Formidler

Men lenge før den tid, hadde hun gjort en stor innsats som formidler på Hedmarksmuseet.

Av utdannelse er hun opprinnelig lærer. Og det var læreren i henne som begynte å irritere seg over at det var lagt opp til lite formidling for et stort publikum på Hedmarksmuseet.

Det første store skriftlige arbeidet hennes, var en veileder til folkemuseet i 1993. En slik en var det bortimot akutt behov for.

Da var Ragnhild fortsatt alene formidler på museet. Da staben ble utvidet, ble hun museets første formidlingsleder. Det var starten på det som framsto som ei storhetstid for formidling på Hedmarksmuseet. Middelalderopp-legg i skolene ble dratt i gang. Så begynte middelalderfestivalen – i starten helt i det små. Men det utviklet seg snart det reneste middelalderhysteri i Hamar.

Flagstadmuseet

I 1999 fikk Hedmarksmuseet Kirsten Flagstad-museet i fanget av kommunen. I 2006 ble Ragnhild Nyhus avdelingsleder. Det ble starten på ei ny tid for museet i Hamar. I oktober i fjor kunne hun legge fram hovedverket sitt. Da kunne hun presentere sin oversikt over alle Kirsten Flagstads opptredener fra 1912 til 1959, som teller godt over 3.000. Det er en oversikt som rett og slett er den eneste gyldige i sitt slag.

Det kreves en solid dose stahet for å dra i mål et slik prosjekt. Og det er noe Ragnhild Nyhus har rikelig av. Det er til og med noen som sier at de har ikke truffet noen staere noen gang, når hun først har satt seg et mål. Andre sier at det er ingen som er så sta på en så blid måte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke