23. aug
Kraftfullt: Døde og skadde barn.
 
En gripende gjennomgang av krigen i Syria
600.000 døde var i desember 2016 fasiten etter krigsherjingene i Syria. Denne dokumentaren tar for seg konfliktens utvikling sine den arabiske våren.

Publisert: 12.okt.2017 06:44
Oppdatert: 12.okt.2017 07:05

Bildene er i hovedsak syrernes egne. Produsent HBO har samlet en enorm mengde video skutt i Syria siden konflikten startet for alvor i 2011. Filmen er bygd opp kronologisk, og tar for seg de ulike fasene i konflikten. Vi ser hvordan sivilbefolkningen samler seg til demonstrasjoner under det som skal bli kjent som den arabiske våren. Vi ser hvordan Assad-regimes brutale nedslakting av sivilbefolkningen får militære ledere til å dessertere og skape grobunn for den Frie Syriske Armé (FSA). Vi ser hvordan den al-Qaida-affilierte Nusra-fronten kjemper side om sine med FSA mot Assad, for så å ta livet av dens ledere så fort kontroll over et område er etablert. Vi ser hvordan IS mottas som frihetskjempere i Assad-kontrollerte områder, for så å opprette et terrorregime med offentlige halshugginger på torget. Og vi ser hvordan overfylte gummibåter forsøker komme seg over Middelhavet mot dårlige odds. Det er et sjeldent materiale som danner grunnlag for denne dokumentaren, og den gir ete helt sjelden innblikk i krigens skyttergraver. Bildene er til tider svært eksplisitte, og i mange tilfeller hjerteskjærende. Det er vanskelig å ta innover seg grysomhetene som det syriske folket har lidd under og fortsetter å lider under, men det minste man kan gjøre er å forsøke forstå hva det er som har foregått.

Terningkast: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke