26. aug
Nytt liv i bakgården: – Jeg har laget mat til og servert skandinavere i 11 år, og vet at dere liker maten og kulturen vår. Når vi tok avgjørelsen om å lage en gresk restaurant valgte vi å gjøre den hundre prosent gresk, sier Nikos Michantas, som i går åpnet dørene til restauranten Bakgården, i de tidligere lokalene til Leonardo ved Østre Torg.Foto: Anders Grobstok Dalen
 
En helt gresk bakgård
Restauranteier Nikos Michantas trengte en pause fra den travle turistsesongen på Kreta, og tok med seg hele restauranten, personalet inkludert, til Hamar. I går åpnet Bakgården dørene.

Publisert: 24.mai.2016 13:41
Oppdatert: 24.mai.2016 13:41

Temperaturene i Hamar og Hellas er sjelden i vater, men akkurat i går bar allikevel den lille mjøsbyen et preg av sørligere strøk. Og i bakgården ved Østre Torg møtes man av blå- og hvitmalte vegger, vannsildring fra en fontene og lyden av en bouzouki.

- Jeg er spent. Selvsagt er jeg spent, sier restaurantsjef Nikos Michantas.

– Hundre prosent gresk

I går åpnet dørene til Bakgården. Sammen med Bjørke Bækkel og kona Kiki Zoumadaki satser Michantas nå på å drive gresk restaurant, med greske åpningstider.

– I Hellas stikker man ut og spiser i 20–21 tiden på kvelden, så vi holder kjøkkenet oppe til klokka 23, minst, sier Michantas.

På menyen finner man retter som eddikmarinert blekksprut (htapodi ksidato), grillspyd med svinekjøtt eller kylling (souvlaki hirino og souvlaki kotopoulo), friterte kjøttboller (keftedes) og et stort utvalg av reker, salater, pasta og moussaka.

– Vi kaller oss selv profesjonelle, men med en lokal vri. Vi lager tradisjonsrik mat. Våre oppskrifter er hundrevis av år gamle, og har gått i arv gjennom familien, sier Michantas.

En pause fra turistmekka

Michantas har drevet restaurant i byen Chania på Kreta de siste 11 årene. Det er der han stiftet bekjentskap med hamarsingen Bækkel, som kjøpte lokalet da Leonardos flyttet ut.

– Vi har ofte sittet der, drukket kaffe, skuet ut over havet og diskutert om hvordan det ville vært å lage samme restaurant i Hamar. I fjor kom jeg på besøk, og forelsket meg i byen. Den minner meg om hjembyen min. Vel, været er ikke akkurat det samme. Men i dag er det bra, ler Michantas.

– Og det er stille her. Jeg hadde lyst til å ta en pause. Restauranten i Chania ligger midt i et travelt turistområde. Når sesongen starter er det veldig hektisk. Det er bra, men noen ganger trenger vi mennesker litt forandring, sier Michantas, som også fikk med seg to kusiner på flyttelasset.

– De pleide også å jobbe på restauranten min, Jeg har rett og slett flytta alt sammen hit.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke