20. aug
Den Tolvte Mann: Marius Grønnvoll, spilt av Mads Sjøgård Pettersen, gjør seg klar til å frakte Jan Baalsrud til fjells.
 
En hyllest av de små
«Den Tolvte Mann» er fortellingen om de mange små, men livsviktige utstrakte hendene som gjorde Jan Baalsruds flukt fra nazistene i 1943 mulig.

Publisert: 21.des.2017 06:49
Oppdatert: 21.des.2017 06:55

Tolv mann fra Kompani Linge blir sendt fra Shetland i fiskeskøyta «Bratholm», med kurs for Tromskysten. Oppdraget er å etablere et nettverk av hemmelige motstandsgrupper, samt å sprenge flyplassen på Bardufoss. Fiskeskøyta blir beskutt av en tysk minesveiper, og mannskapet setter fyr på sprengstoffet og kaster seg over bord. Elleve av tolv mann blir fanget. Kun Jan Baalsrud slipper unna.

Hyllest til hjelperne

Harald Zwart har i «Den Tolvte Mann» valgt å trekke fram de mange hjelperne. For selv om det faktum at Baalsrud overlevde hendelsene i 1943 i seg selv er utrolig, ville det ikke gått uten hjelpen han fikk underveis. Noen av de mer minneverdige øyeblikkene i filmen er hans møter med disse modige menneskene. En scene som har satt seg spesielt godt i minnet er den rørende samtalen med sjuårige Margareth. Ellers er det litt varierende skuespillprestasjoner hos de mange mindre rollene i denne filmen, men også mange gode. Thomas «Finger’n» Gullestad i rollen som Jan Baalsrud er også verdt hederlig omtale.

vakkert nordlys

I tillegg til å gjenfortelle en viktig del av krigshistorien i Norge, om enn med en god dose kunstnerisk frihet, er filmen en vakker hyllest av nordnorsk natur. Lyden passer godt til bildene, med stillhet på passende steder og et ellers mektig lydspor.

Terningkast: 6

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke