19. aug
Deep Purp­le: «Machine Head» (1972)
 
En hyllest til Jim Marshall

Publisert: 06.apr.2017 06:44
Oppdatert: 06.apr.2017 06:44

NRK sendte nylig et program om Marshall-forsterkerens historie. Få album inneholder mer Marshall-gromlyd enn nettopp «Machine Head».

På 70-tallet handlet det om å spille HØYT. Rockebandene eksperimenterte med stadig kraftigere utstyr, men knapt noen hadde kvassere redskap enn Ritchie Blackmore. Den mørke og lunefulle gitardemonen brukte 200-watts Marshall Major-forsterkere til å smelte ørevoksen til tenåringer over hele kloden. Organist Jon Lord oppdaget at han måtte bruke samme utstyr for å i det hele tatt bli hørt, og kombinasjonen av Hammond B3-orgel og Marshall skulle raskt bli kjent som «the beast». «Machine Head» er kanskje bandets aller mest kjente studioalbum, selv om «studio» er et relativt begrep. Man kan lure på hva de andre gjestene på Grand Hotel i Montreux tenkte da denne langhårede gjengen rigget seg til og spilte inn hele skiva rundt omkring i korridorene. Historien bak «Smoke on the Water» kjenner vi alle, så den lar vi passere i stillhet. De virkelige høydepunktene er «Lazy» og «Pictures of Home». Deep Purple låt vel aldri bedre – godt hjulpet av en vegg med noen tusen watt britisk lydinferno i ryggen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke