26. aug
Stemningsfullt: Filmprosjektoren lyste opp lerretet på veggen i nattemørket, og musikerne improviserte skrekkfilmmusikk for de rundt 70 frammøtte i bakgården hos Tante Gerda lørdag kveld.
 
En minneverdig filmopplevelse
Det var mange som hadde tatt turen til Tante Gerda og stumfilmfestivalen i løpet av helgen, og de som møtte opp fikk en filmopplevelse de sent vil glemme.

Publisert: 27.aug.2012 06:35
Oppdatert: -

Hamar
Filmframviseren tikket jevnt og trutt utover natten, etter hvert som den jobbet seg gjennom metervis med klassiske godsaker. På lerretet rullet bildene fra den legendariske skrekkfilmen «Doktor Caligaris Kabinett» fra 1920, og på scenen sto fire dyktige musikanter og improviserte skrekkelig musikk. Legger man til at omgivelsene i bakgården var så idylliske som de kan bli, og at været også var samarbeidsvillig, tror jeg de fleste som var til stede hos Tante Gerda fikk en filmopplevelse de vil huske i lang tid.

stemningsfullt og flott

- Dette har vært helt fantastisk, sier medarrangør Kirsti Hougen, når hun skal beskrive helgens opplevelser hos Tante Gerda. Hun kan fortelle at arrangementet har gått over alle forventninger.
- Det var stjerneklart, masse folk, god stemning og to veldig underholdende filmer med god musikk til, sier Hougen. Fredag kveld viste de «Generalen» med Buster Keaton fra 1926, som ble akkompagnert av levende musikk.
- Musikerne brukte stumfilmnoter som ble funnet under flyttingen av biblioteket på Hamar, men de hadde også funnet noter som er skrevet til «generalen», forteller Hougen og legger til at bakgården var helt full av mennesker.
Under visningen av «Doktor Caligaris Kabinett» lørdag kveld, var musikken improvisert.

- På en helt annen måte

Musikerne hadde sett filmen noen timer før selve visningen, og fikk dermed en idé om hvordan stemningen burde være. Resultatet ble utrolig stemningsfullt og stilig.
En av dem som hadde tatt turen til Tante Gerda i løpet av helgen var Rune Lysbakken.
- Dette har vært veldig bra. De to filmene som ble vist har jeg alltid hatt lyst til å se, men jeg har ikke hatt anledning før nå, sier han og forteller at stumfilmene er underholdende på en helt annen måte enn dagens filmer.
- Man blir ekstra fokusert på bildene som vises, og hva de forteller. Skuespillerne må spille på mimikk, og filmen må fortelle sitt budskap på en helt annen måte enn dagens filmer, konstaterer Lysbakken. Alle som var til stede fredag og lørdag fikk dessuten en kort leksjon av kinohistoriker Mona Pedersen om historien bak filmene som skulle vises.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke