22. aug
Plateaktuell: Toril Nybrott er klar med førstesinglen til albumet som kommer til høsten.
 
En morsdagsang
I anledning morsdagen utgir Toril Nybrott nå singelen «Hjerte’ mitt», som også blir tittelsporet på hennes kommende plate. På singlen synger hun duett med datteren Lisa.

Publisert: 09.feb.2017 06:13
Oppdatert: 09.feb.2017 06:49

– Jeg legger ikke skjul på at sangen har en privat side. Men jeg merker også at den gir gjenklang hos mange, sier Toril Nybrott.

– Sangen sang jeg i bryllupet til Lisa, forteller hun. – Og den var ikke ferdig før kvelden før.

– Jeg har skrevet mye som er inspirert av henne, Men jeg synes ikke jeg har greid å gjøre det godt nok. Det er først nå at jeg synes jeg har fått til noe.

– Jeg hører da også på innspillingen at jeg nesten griner et sted i sangen. Men jeg synes ikke det er noe å skamme seg over.

Tomt rede

For det er ei plate om det Toril Nybrott kaller et tomt rede-syndrom.

– Jeg kjente sterkt på det da jeg skrev, sier hun. – For vi har stort sett vært alene vi to, og vært nært knyttet til hverandre.

Idag har Lisa sin egen karriere som musiker. Men de to har også gjort flere konserter sammen, blant annet en serie som de har kalt «mor-datter-konserter».

Og rett før jul var Toril med på datterens konsert i Hamar Teater.

– Hun var jo med meg før hun var født da jeg begynte på musikklinja på høgskolen i Hamar, sier Toril.

– Så hun er marinert i musikk.

Tiårssyklus

Det var i 1988 Toril Nybrott flyttet til Hamar for å studere på høgskolen. Siden har hun gitt ut to album; «Måken» i 1997, og «Solgull» i 2007.

At hun i år satser på nytt album, betyr at hun er trofast mot sin tiårssyklus som plateartist, men med singler innimellom.

– Jeg har verket litt for å få det ferdig i år. For jeg har drevet på med dette stoffet en stund, sier hun.

– Det har noe med modning å gjøre, men også noe med økonomi. For jeg er så dårlig til å skrive søknader.

Men nå nærmer det seg. Hun har åtte låter, og synes hun vil ha et par til, som også begynner å avtegne seg.

– På forrige plate hadde jeg ni låter og fikk et rapp på fingrene for at det var litt lite, så jeg tenkte jeg skulle ha ti låter denne gangen, sier hun.

Variert

I februar i fjor begynte hun innspillingen i Fred Dalbakks Studio 19. Undervegs har hun også vært innom Frode Berntzen og Øyvind Bergh. Og det ligger an til en variert utgave, som spenner fra brudemarsj i gregoriansk stil til sang til trollungen Banti. Og muligens en låt om heksene på Gitvola. Pluss en helt naken innspilling av «Blott en dag» med bare sang og gitar.

– Jeg har lekt litt med både det store uttrykket, og det lille. For livet er jo både stormfullt og stort, men også stille, sier hun.

600 dikt

Helt siden hun flyttet til Hamar for snart 30 år siden, har Toril Nybrott vært svært aktiv i musikklivet, både som utøver og pedagog. Enten hun har opptrådt eller undervist, har hun levd av og med sangen. Før jul holdt hun også sin første operakonsert sammen med pianisten Ivan Ivantchev, om kvinneskikkelser i operaen.

Og innimellom jobber hun med teater og dikt, Av diktene er det blitt nærmere 600, som er lagt ut på Facebook.

– Jeg bør kanskje bli flinkere til å fokusere på noen enkelte prosjekter, og ikke kaste meg over så mye. Men hva skal en gjøre om en ikke skal lytte til det som kommer oppi hodet? Noen ganger er det som et kunstnerisk koldtbord å forsyne seg av.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke