22. aug
GOD STEMNING: Brune og kortreiste «pinner» tømmes mens Tom Erik Tangen (til venstre) og Bernt Wold holder livet oppe med gitarspill, sang og anekdoter. Bak bålpanna sitter Olav Mausethagen (fra venstre), Klaus Solheim, Hilde Jakobsen og Anne Mausethagen og nyter den gode stemningen på Vikerødgården. FOTO: Mikkel Torpen Hokstad
 
En pinne for miljøet
Når du lytter til foredrag om klimaendringer sett gjennom isbjørnens øyne – ja, da kan du ta deg en kald en med god samvittighet.

Publisert: 28.jul.2017 21:54
Oppdatert: 28.jul.2017 22:01

Tradisjonelt har ordene «pub» og «Jessnes» sjelden vært å lese i samme setning.

Det har Janne Vikerødgården gjort noe med. Hjemme på gården åpner hun døra til pub siste fredag i hver måned, i en brunbeiset bygning som har overlevd tre århundreskifter.

Grønt tema

Pubens konsept er grønnere enn åkrene og furutrærne som omkranser gårdsbyggene.

– Målet med puben er å holde det gamle huset ved like. Alt arbeid skjer på dugnad, og et eventuelt overskudd går til å restaurere bygget. Jeg vil skape et slags grendehus der hyttefolk og fastboende på Jessnes kan møtes, forklarer Vikerødgården.

– Hver gang det er pub her, skjer det noe nytt. Vi har hatt diktdeklamasjon, foredrag om klimaendringene sett gjennom isbjørnens øyne og foredrag om Amazonas. I dag er det kortreist musikk med Bernt Wold og Tom Erik Tangen, smiler pubverten.

Her kan du bare glemme å gå i baren og bestille en Heineken.

– Vi serverer øl fra lokale mikrobryggerier, og vi har planer om å begynne å produsere vårt eget øl, forteller hun.

Selv om puben må sies å være nokså avsidesliggende, håper Vikerødgården at gjestene ankommer på miljøvennlig vis – gående, syklende, roende eller ridende.

– Det er fint å sykle til og fra Hamar langs Mjøsa, og vi kommer nok til å lage en slags parkeringsplass for hester, ler hun.

Fornøyde gjester

Ute, ved siden av en rykende bålpanne, koser Hilde Jakobsen, Klaus Solheim og Anne og Olav Mausethagen seg med hver sin flaske øl. Den syklende kvartetten bor bare et par kilometer unna, og de ønsker den halvt år gamle puben hjertelig velkommen.

– Det er veldig hyggelig stemning. Ølet er godt, og det er mange mennesker her, skryter Jakobsen og kikker ut på de rundt 40 personene som har samlet seg rundt flammene.

– Det er fint at noen tar et slikt initiativ, så man kan gå ut og møte andre fra nærområdet, sier gjengen, som ikke har latt seg lokke av det grønne konseptet.

– Jeg har ikke tenkt så mye på akkurat det. Men jeg har spist en pose tørkede rotgrønnsaker, og det var egentlig veldig godt, humrer Anne Mausethagen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ØKOLOGISK MAT: Janne Vikerødgården byr på øl fra mikrobryggerier. Trond Søbstad, som sitter i bakgrunnen, selger økologisk mat og tilbyr alternativ behandling i samme den samme bygningen. FOTO: Mikkel Torpen Hokstad
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke