21. aug
 
En sjelden opplevelse
Det finnes tvilsomt noen som angrer at de fikk oppleve Lavas comeback på Tjuvholmen.

Publisert: 02.aug.2015 02:34
Oppdatert: 02.aug.2015 11:09

Det blir for enkelt å beskylde Lava for å være den typen band som nå prøver å cashe inn på gamle heltedåder. De hadde utvilsomt sin storhetstid på 80-tallet, men låtmaterialet fra forrige tiår er vel så solid. Og gamle kunster virker å ha blitt finslipt av tidens tann. Kort fortalt: de drøyt 300 publikummerne satt igjen med atskillig mer enn et mettet nostalgibegjær. Etter å fyrt opp teltet og satt i gang dansegulvet med en høytempo åpningsrunde som endte i "Boogie Down" fra 2003-albumet Polarity senket de konsertpulsen med den vakre gitarballaden "So many nights" (fra samme album) og 90-tallshiten "Heartache". Når de så dro på med den nokså moderne poplåta "Get somebody" (også fra Polarity) fikk de endelig overdøvet selv de lystigste menneskene bakerst i teltet med fulle glass og mye på hjertet.  Og derifra og ut var det fullt fokus fra samtlige. 

Hedret tidligere bandmedlem

- Tiden går veldig fort, og plutselig har vi spilt sammen et helt liv.

I 2013 våknet musikk-Norge opp til beskjeden om at musiker Rolf Graf, Lavas bassist og med-komponist siden 1980, hadde gått bort etter lang tids sykeleie.

- Rolf skrev veldig mange fine låter, og vi lovte at vi skal spille hans fine låter så lenge vi står på en scene. Det likte han godt å høre, fortalte Eldøen fra scenen. Etter "I guess you broke my heart" strakk både han og rørte publikummere en finger opp i været, som en hyllest og dedikasjon til den avdøde musikeren.   

Glitrende musikere

Egil Eldøen åpnet konserten med å unnskylde at kondisjonen ikke er hva den en gang var. Om det var ekte eller falsk ydmykhet vites ikke, men dette var uansett tomme ord. Den kraftfulle og klare stemmen overbeviste gang på gang, og energien holdt i alle fall i de to timene konserten varte. Eldøen fikk dog kjempe om rampelyset, for overveldende solistprestasjoner dominerte til tider konserten fullstendig. Saxofonist Børge Are Halvorsen, gitarist Svein Dag Hauge og trommeslager Per Hillestad fikk alle fortjente salver med spontan applaus. Det blir kanskje urettferdig å ikke også trekke frem pianist Frode Mangen og bassist og hamarsing Tom Erik Antonsen, for Lava fremstår i det store og hele som en all-star-gjenforening med noen av landets fremste musikere. Og Halvorsen og Mangens samarbeid på Per Kolstads instrumental «2.12» fra 1982-albumet Prime Time var utvilsomt et av mange høydepunkter.

Enorm publikumsrespons

Det er vanskelig å sette Lava i en sjanger-bås. Låtene er mange, og stilen veksler fort mellom jazz fusion (med stor vekt på funk), pop-rock, 80-talls pop og mer balladeprega komposisjoner.  Enkelte av låtene er til forveksling like, men variasjonen er uansett stor nok til at timene fløy sin vei. Eldøen og co. avrundet festkvelden med "You", "Crusin" og "Take your time", og ropte nok en gang ut hvor gøy det er å få komme tilbake til Hamar igjen. Applausen ville ingen enda ta, og etter publikum å dømme var gleden gjensidig.

 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke