24. aug
Til Hamar med slakt: Gårdseier Lars Lie (Even Engen) er lykkelig som Kong Salomo.
 
En soleklar suksess
Kvennstuguteateret sjarmerer og morer stort med Prøysen-potpurriet «Graset er grønt for æille».

Publisert: 14.jun.2014 10:43
Oppdatert: 14.jun.2014 10:46

Hogne Moes nyskrevne stykke, basert på Prøysens sanger og tekster, setter rammen fint med den såre, dog forventningsfulle «Fløttardag», hvor vi presenteres for Bjarne Bogerudbakken (Jonas Jeremiassen Tomter), som med sparsom bagasje skal prøve lykken i den store og vonde verden. Han får jobb på gården Lie, hvor han umiddelbart får et godt øye til husmannsjenta Tora Bergestuen (Aina Thorsplass). Deretter er det bare å lene seg tilbake og nyte de små og store skjebnene fra Vallset anno 1930, i det sang etter sang på fint, og ofte overraskende, vis blir flettet inn i historien.

Humoristisk og Drivende

Stykket har en utrolig driv og energi, og Moe og regissør Anders Kippersund har lyktes med å få mye humor inn i handlingen. Kvasse og underfundige kommentarer blir avfyrt med nydelig presisjon, og karakterene havner støtt og stadig i særdeles underholdende situasjoner. Scenen hvor gårdseier Lars Lie, nydelig spilt av Kvennstugu-veteran Even Engen for øvrig, i raseri stopper husmannspolkaen og jager Even Kremer (Arne Lindstad) fra gården ble på premièren belønnet med spontan applaus fra publikum. Auksjonen i akt to (hvor Lindstad gjør en like minneverdig rolle som auksjonarius) er også et av høydepunktene.

Litt haltende Slutt

Det er en tidsriktig kulør på både omgivelsene og musikerne, og som konsert å regne står sangprestasjonene til en sekser på terningen. Men det er få av låtene som gjør annet for handlingen enn å etablere karakterer eller være humoristiske avbrekk. Bogerudbakkens rolle i det hele forsvinner mer og mer, og det er ved første akts slutt litt uklart hvor fokuset ligger. Det store dilemmaet presenteres for publikum først et stykke uti akt to, og skuespillerne får det derfor travelt med å skjøte på og nøste opp i alle trådene som ble lagt ut før pausen. Sanger blir fyrt av med litt uklar kontekst, og alt og alle får løsningen servert på gullfat, uten å måtte konfrontere nevneverdige hindringer. Det er derfor et litt ullent nøste som presenteres for applaus etter snaue to timer.

Allikevel; forestillingen i sin helhet er underholdende og sjarmerende nok til at man forlater Kvennstugua med et stort smil om munnen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke