19. aug
TØFF ØKT: Anders Baasmo Christiansen puster ut på en benk bak Nationaltheatret etter ei tøff økt. I helga døde Don Juan for siste gang i hans sko. Foto: Remi Laakso
 
En tung kveld på jobben
– I kveld er det «aldri mer teater», men i morgen har jeg kanskje lyst til å spille Macbeth, sier Anders Baasmo Christiansen (41).

Publisert: 29.mai.2017 17:06
Oppdatert: 29.mai.2017 18:11

Han er ferdig med en Don Juan-maraton. Tjuefem forestillinger etter premièren 24. februar.

Fredag kveld tørket han svetten sittende sliten på en benk bak Nationaltheatret. Han kom fra en tung økt. Dagen etter, i den aller siste forestillingen, lettet skylaget, og han sendte følgende melding: «Avsluttet med stil, og med en av de beste forestillingene vi har spilt.»

STORE FORVENTNINGER

Forventningene var store da Nationaltheatret inviterte til Don Juan med Anders Baasmo Christiansen. Terningene landet ikke helt som ønsket. Riktignok en 5-er i Dagbladet, men det ble 3-er i VG, 3-er i Dagsavisen, en 2-er i Aftenposten …

Nå er det slutt. Festen er over. Fredagens forestilling gikk for halvfull sal, ute skinte sola, inne var det mørkt – og på scenen gikk det tungt.

En halv time etter forestillingen var sminken fjernet, og Anders Baasmo Christiansen satte seg ned.

– Jeg er stolt av det vi prøvde å få til, men jeg er kanskje ikke helt sikker på om vi fikk det helt til i hver forestilling. Mye står og faller på min dagsform, og kanskje er jeg blitt litt vant til måten å jobbe med film på; at jeg kan gjøre en ny takning, liksom ... Slik er det jo ikke på teater.

Og:

– Det ble også en litt skjør forestilling å være lokomotivet for. Og i kveld (fredag) var jeg hesten som ville hjem til stallen. Noen ganger begynner jeg å tvile litt, og da blir det tungt. Akkurat nå tenker jeg «aldri mer», men jeg gjør det jo igjen.

– Jeg må si som Bjørn Sundquist når han siterer Hasse Alfredson: «Man har nårra dar, og så har man andra dar.»

RIKSTEATRET?

-Det har vært sprudlende dager og dager jeg har slitt meg gjennom. Vi hadde en god forestilling da Børstad ungdomsskole var her. Ungdommene var på hele vegen. Slik merker jeg, og det gir energi. I kveld ble det tungt, men det er lov til å ha tunge dager på jobben, er det ikke?

Nok en stor klassisk rolle er unnagjort. På nasjonens hovedscene. En scene som suger krefter, det vet Anders.

– Jeg føler spillet blir for stort for dem som er nærmest scenen, og så er det så langt til de bakerst i salen.

Tjuefem ganger har Don Juan slentret inn på scenen med et grønt eple i hånden, gjort de raske dansetrinnene, forført alle damene, gjort duellene, lest oss teksten – og nå er oppgjørets time over. Lørdag kveld døde Don Juan for siste gang i Anders Baasmo Christiansens svarte sko.

– Fire år siden forrige gang (Onkel Vanja), blir det lenger til neste gang?

– Tja ... Kanskje er en mindre scene bedre for meg? Og kanskje Riksteatret …, det er mer full gass, pang, rett på, full rulle hele vegen – og så er man ferdig. Nå ble det flere lengre opphold mellom forestillingene. Det er ikke bare enkelt.

DEILIGE BRASSER

Men når lyset skinner, så er alt enkelt, og det forteller også sms-en fra Anders lørdag kveld, etter avslutningsforestillingen:

«Full flyt og sprut og fres. Publikum helt med. Som å fly. Deilig selvtillit bak hver pasning, hver takling, hvert skudd og hvert løp. Og med noen deilige brasser i krysset.»

Og:

«Nå er det litt leit at det er slutt faktisk, ha, ha, ha, ha.»

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke