22. aug
EN MINNEVERDIG OPPLEVELSE: I Prøysenfestivalens ånd overrakte festivalleder Hogne Moe pianist Curt-Eric Holmqvists og Sven-Bertil Taube et strå med markjordbær. - Dette er en mirakuløs plass å sjunga, sa en strålende Taube.FOTO: Anders Grobstok dalen
 
En unik opplevelse
Den svenske legenden Sven-Bertil Taube leverte en unik konsertopplevelse, og serverte et fullsatt Hamar-domen noen av visesangenes største klassikere.

Publisert: 22.jul.2011 07:30
Oppdatert: -

Den svenske legenden Sven-Bertil Taube leverte en unik konsertopplevelse, og serverte et fullsatt Hamar-domen noen av visesangenes største klassikere.

- Taube er en legende. Vi er utrolig glad for at vi fikk han hit til Hamardomen, forteller festivalleder Hogne Moe. Ifølge Moe var eneste kravet til den aldrende visesangeren ett glass vann. En beskjeden mann altså, med tanke på raiderne til dagens artister.

Det finnes knapt et menneske over 20-år som ikke har et forhold til faren Evert Taube sine evige klassikere. Rosa på ball, Nocturne Flickan i Havanna og Så lenge skutan har blitt sunget såpass mye i de norske hjem at mange følte seg fristet til å synge med. Men det gjorde de heldigvis ikke. Dette er Taube sine sanger, og dette var Taube sin kveld.

Da pianist Curt-Eric Holmqvist spilte opp til Evert Taube sin Nocturne - Sov på min arm, og solen sendte sine siste stråler inn gjennom glassrutene ble nok mange øyekroker våte, og de 700 viseglade publikummerne angret neppe på turen til Domkirkeodden.
- Applausen klinger meget vakkert her inne. Det er en vakker akustikk, smilte Taube etter Flickan i Havanna. - Det er en sorglig, men vakker smigrende melodi, sa Taube.
Sven-Bertil Taube fortalte gledelig om bakgrunnshistoriene til mange av farens viser, og publikum fikk blant annet høre en morsom anekdote om den glade baker. Under en familieferie i Italia hadde Evert Taube planer om å presentere sønnen for opphavsmannen bak sangen med samme navn, men ble overrasket da han ble jaget ut av bakeriet så melet føyk av en liten hissigpropp. Evert undret på om det var årene som hadde tatt sitt tak på den glade bakeren, men en dame utenfor kunne fortelle at bakeren dessverre hadde gått bort et halvår før. - Nå er bakeren en liten, sur, förbannad jævel. Men man må jo ha sitt daglig brød, hadde kvinnen fortalt.

På slutten av 1960-tallet begynte Sven-Bertil Taube å opptre sammen med Evert Taube ved hans konserter på Gröna Lund. Etter farens død har Sven-Bertil ført tradisjonen videre med årlige sommerkonserter på Gröna Lund. Prøysenfestivalen er Taube sin eneste planlagte konsert i Norge i sommer.
- Han er en kul 76-åring, smiler Hogne Moe.
Under hele den timeslange konserten sto visesanglegenden og leverte eviggrønne klassikere fra den svenske visesangskattkammeret med en utrolig iver og fortellerevne. Og da applausen hadde lagt seg etter det andre ekstranummeret smilte 76-åringen og sa «Jag har forstått det sånn at man inte kan opptre i Norge uten at sjunga Rosa på ball».
Taube er i dag grovt synskadet og måtte orientere seg opp på scenen med hvit stokk. Det var for fem år siden som Taubes syn begynte å forverres. Legene konstaterte med at han hadde blitt rammet av aldersrelatert Macula-degenerasjon, en såkalt forkalking på netthinnen. Men den scenevante svenske sangeren har formidlerevnen såpass godt i behold at det var kun stokken som avslørte det svekkete synet.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke