19. aug
 
En vakker, men noe vanskelig opplevelse
Trygve Seims «Rumi Songs» er ikke for nybegynnere, men ga likevel mange vakre klanger i Hamar domkirke fredag.

Publisert: 12.mai.2017 22:59
Oppdatert: 12.mai.2017 23:11

Trygve Seims tonesetting av Rumis dikt ga en opplevelse med litt blandede følelser. Musikken har blitt til en hel egen sjanger, og baserer seg på jazz i sin videste forstand.

Musikerne fylte kirken godt med mange forskjellige klanger. Men noen ganger ble det nærmest utilgjengelig, hvor hver og en av musikerne hørtes ut til å gå sin egen musikalske veg. Desto mer deilig ble det da de fant hverandre i et rytmisk akkompagnement, eller la en god basis for en lyrisk solo.

Særlig de gangene de dyrket rytmene og de gode melodiene, så publikum ut til å kose seg.

vakre, intime tekster

Musikken er basert på tekstene til Rumi, en persisk poet fra 1200-tallet. Rumi var religiøs lærer og dikter, og diktene handler ofte om universets hovedkraft, kjærlighet, som gjennomsyrer alt. Rumis dikt blir fremdeles mye lest, takket hans evne til å uttrykke denne tankegangen på en nær og vakker måte.

Tora Augestad hadde en unik og hengiven måte å formidle melodi og nettopp disse tekstene på. Hun fikk det hele til å høres lekende lett ut, og laget sin egen, intime stemning. Melodiene som Seim har komponert, har sangtekniske utfordringer, som hun klarte med glans. Hun imponerte når hun samsang med saksofonene, men mest når hun måtte synge på tvers av de andre melodiene, med sin myke stålkontroll, selv om hun ikke har den typisk jazzstemmen med masse groove.

fantastiske musikere

Med Håvard Lund og Frode Haltli som akkompagnerte stødig, kunne Seim vise sine kunstner på saksofon. Hver gang han dro i gang en lekker solo var det bare å lene seg tilbake, og flyte med han på de vidunderlige melodiene.

Men også Haltli viste fram mange ukjente og spennende sider av sin akkordion, og Lund, som steppet inn på kort varsel, klarte utfordringen med å erstatte celloen på utmerket vis.

Erling Kittelsen resiterte på en kjapp og lett, noen ganger nesten humoristisk måte, som ga en god variasjon.

Musikerne og resitatoren sine prestasjoner skårer dermed mmeget høyt på terningen.

Likevel var den helhetlige opplevelsen noe sprikende, med nordiske og arabiske toner, tilgjengelige og «vanskelige» melodier i en slags salig blanding. Det trekker nok litt ned.

TERNINGKAST: 4

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke