19. aug
SATSER: Her i kjelleren på Atlungstad brenneri har kokken Tommy Østhagen hengt opp sine skinker. De skal modnes i to år, hengende over akevittfatene. Foto: Remi Laakso
 
Se! Her henger Norges dyreste skinker
Her i taket i kjelleren på Atlungstad brenneri, over tønner fylt med akevitt, henger «Englenes andel», Tommy Østhagens spekeskinker. Han tror de blir Norges dyreste.

Publisert: 03.nov.2016 17:58
Oppdatert: 03.nov.2016 18:42

16 skinker, 320 kilo, skal henge her i to år. De skal preges av akevitten som ligger på fatene som er lagret i samme rom, og målet er at disse skal serveres som Norges beste skinker om to år.

Skinkene kommer fra Valdres Fjellgris, ifølge Tommy Norges beste gris. De har allerede vært oppbevart hos Tommy i ett år.

Tønnene med akevitt inneholder hver to hundre liter, ti til tjue liter dunster bort – og det er dette som kalles englenes andel – og som skal gi skinkene akevittpreg og kvalitetsvaren navnet «Englenes andel».

- Dette er jo ønsket, da, men om dette skjer, ja, det vet jeg jo ikke. Det har jo aldri vært testet før, i alle fall vet ikke jeg om noe sted hvor dette er gjort, sier kjendiskokken Tommy Østhagen fra Løten.

– Og det er jo ikke så mange forsøk jeg får, dette tar jo tid. Tre runder vil jo ta noe slik som ti år. Kanskje kan jeg gi oppskriften til barna mine, slik at de en gang får noe ut av det, ler Tommy.

Norges dyreste

Disse skinkene er svære. De veier i dag 20 kilo. De vi kjøper i butikken har en vekt på fem–seks kilo.

– Skal de selges?

– De er så godt som solgt allerede. Til eksempelvis delikatesseforretninger. Alle vil ha, sier Tommy.

– Hva slags pris snakker vi om?

– Nei ..., det er håpløst å si –men de blir Norges dyreste, ganske så sikkert.

Big business

Tommy Østhagen driver et stort pølsemakeri på Sinsen i Oslo, og han driver en stor cateringvirksomhet. Han lager kvalitetsmat for selskaper opp til 2.000 gjester. Blant annet sørger de for maten til den norske Nobelfesten. Kokken fra Løten har i mange år vært regnet som en av gutta helt i eliten i Norge.

Kokken er også i gang med akevittproduksjon. Sammen med en ung destillatør, Rune Tangen, jobbes det fram en akevitt som skal passe sammen med skinkene.

– Normalt går jo øl sammen med spekeskinker, men jeg ønsker å få til en mild og nøttaktig akevitt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke