24. aug
ønsker endring: Terje Gloppen er konstituert leder for Hamar kulturhus, etter at Durita Brattaberg ble sykemeldt like før påske. Gloppen har hatt lederstillinger i kulturlivet siden han var midt i 20-årene. Han var direktør for Fabelaktiv i seks år, og han hadde ansvaret for folkefesten under OL på Lillehammer.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Er i gang med å justere kursen
– Publikum og de som samarbeider med oss må ha litt is i magen med tanke på sine krav til perfekte løsninger, sier Terje Gloppen. Men kulturhuslederen og hans stab er allerede i gang med å justere kursen.

Publisert: 15.apr.2015 09:58
Oppdatert: 15.apr.2015 10:05

Like før påske ble Terje Gloppen konstituert som leder for Hamar kulturhus. Han har fått en krevende start, etter at HA brakte nyheten om rekken av veletablerte artister som er blitt avvist. Engasjementet fra folk der ute har vært enormt.

– Selvfølgelig hører vi på det. Vi har både øyne og ører. Hadde det ikke vært engasjement, ville dagene blitt grå og triste. Vi vurderer innspillene. Det er ting hos oss som kan, og skal, justeres, sier Terje Gloppen.

Ettersom han bare har hatt noen få uker i kulturhuset, vil Gloppen helst se framover.

– Vi kommer til å være litt hurtigere på ballen enn vi har vært så langt. Vi vil gjennomføre en omlegging av vår kommunikasjon med publikum. Istedenfor å presentere halvtårsprogram, vil vi presentere programmet fortløpende, ramser Gloppen opp.

IKKE PROFIL, MEN PROGRAM

Den konstituerte lederen har lang fartstid fra lederstillinger innenfor kulturlivet. Han påpeker at Kulturhusdriften er kompleks. Han mener man kan beregne en innkjøringsperiode på 3–4 år på et så krevende bygg som Hamar kulturhus. Gloppen beskriver kulturhuset som en baby, som bare så vidt har klart å stavre seg opp på beina.

– Som ny leder, opplever jeg at det er gjort en enorm jobb i løpet av det året huset har vært i drift, både administrativt, driftsteknisk og programmatisk. Det er en helt imponerende jobb. Vi har startet på null. Det må publikum huske på. Så må de ha litt is i magen med tanke på sine krav til perfekte løsninger, sier Gloppen.– Managere for flere av de etablerte artistene uttrykker til HA at Hamar kulturhus allerede er i ferd med å få et rykte?

– Det vil være uheldig. Vi skal jobbe med managementene for at det ryktet ikke skal feste seg. Den forsiden HA hadde fredag, om at artistene ikke er gode nok, er ikke riktig. Artistene er mer enn gode nok, sier Gloppen. – Flere av artistene som har ønsket å opptre i kulturhuset, har fått beskjed fra administrasjonen om at de ikke er innenfor profilen. Hva slags profil skal kulturhuset ha?

– Dette er en av justeringene. Vi skal ikke levere en profil. Vi skal levere et program. Så skal vi ha noe å styre etter. Kommunen har sagt at vi skal ha et øye på ungdom og regionale utøvere. Det er arven etter Sangens og musikkens hus og Seaside.

HUSET BULER AV KONSERTER

Justeingsarbeidet er i gang, både overfor oppdragsgiver, husets eier, og kulturhusets evne til å sette opp programinnslag de mener er riktige. Og til å sette opp program som publikum og management etterspør.

– Internt er vi på jakt etter den kunnskapen som skal til. Noe er egne erfaringer, noe henter vi inn utenfra. Blant annet gjennom oppslag i avisa ...

Gloppen peker på at ønskene der ute blant folk for hva som skal få plass i Kirsten Flagstad sal er mange.

– Det er ikke vanskelig å få med seg konserter i kulturhuset. Huset nærmest buler av konserttilbud. Men vi har en utfordring med å skulle tilfredsstille alle ønsker. Plutselig vil en fra Løten ønske seg tibetansk munnharpespill. Hva gjør vi da? Mens sikkert 2.334 mennesker ønsker seg Øystein Sunde, er det 57.000 som vil ha noe annet, sier Gloppen.

HA vet at Jo Nesbø/Di derre, Øystein Sunde og Ingrid Bjørnov har fått nei til å leie Kirsten Flagstad sal ut 2016. Terje Gloppen var ikke klar over dette.

– Jeg kan ikke love noen av dem opptredener i nær framtid, men de er velkomne til å spørre igjen. Det er selvfølgelig mulig for oss å programmere kommersielle «hit shots», og det vil vi gjøre, sier Gloppen.

Innviklede regler

Rådmann Terje Halvorsen sier rammen for utleie er på 430 timer. Tidligere ordfører Einar Busterud (BBL) lokale foreninger med lavere leie kan holdes utenfor dette timetallet. HA har vært i kontakt med Finansdepartementet og Skatteetaten.

«Etter momskompensasjonsloven har det ingen betydning hvem som er leietakere. Det anses også som utleie etter loven selv om leien skulle ligge under markedspris. Skattedirektoratet legger til grunn at 5-prosentregelen ikke gjelder i de tilfeller momskompensasjonslovens paragraf fire, annet ledd nummer fire får anvendelse, dvs. i de tilfeller virksomheten driver økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med ikke-kompensasjonsberettigede virksomheter. hvorvidt slik konkurranse foreligger, må vurderes konkret i den enkelte sak», skriver underdirektør Trond Skarbøvik i Skatteetaten.

Ifølge presseansvarlig Anne Kirkhusmo vil en nærmere forklaring være brudd på taushetsplikten.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
tar imot: Terje Gloppen sier at kulturhuset vil ta imot flere kommersielle «hit shots», som han kaller det. Isac Elliot sto på programmet i desember.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke