23. aug
Attraksjon: Konserten med Angelina Jordan ble en av de spesielle opplevelsene på årets utgave av Prøysenfestsivalen.Foto: Paula Bjertnes
 
Er Prøysenfestivalen landets triveligste?
Prøysenfestivalen: Høy hyggefaktor, variert program og Prøysens mangfoldige verden til stede i hver krok.

Publisert: 30.jul.2017 21:08
Oppdatert: 31.jul.2017 11:01

30 dager i strekk – ble det ikke en overdose Prøysen? Nei da, ikke i det hele tatt. Prøysenfestival i hele juli har ikke vært en dag for mye. Nå har det vel ikke akkurat vært for lite heller, så da må konklusjonen bli at det var akkurat passe. Én måned med daglig Prøysen, såpass må vi nesten ha heretter, om det skal være en skikkelig sommer på Hedmarken.

For Prøysen er en sommerens mann i Ringsaker, Allerede fra den aller første Prøysenfestivalen ble arrangert på Rudshøgda, var lykkegrepet å legge den midt i juli. Feriemåneden, sommermåneden, jordbærmåneden, blåklokkevikua – alt som er godt og varmt og fint passer inn her. Når en kommer til Ringsaker midt på sommeren, skulle det bare mangle at en ikke føres inn i Prøysens verden.

toppet og stoppet seg

Etter at festivalen gjennom mange år hadde funnet en fast form med så godt som daglige kveldskonserter, toppet det seg med en veldig satsing i jubileumsåret 2014, med nytt hus og en pen slump med penger å lage festival for. Men året derpå var det som trettheten satte inn, ikke minst blant publikum. I 2015 fikk kveldsprogrammet langt fra en oppslutning som arrangøren hadde håpet. Resultatet var en kraftig omlegging i 2016, da festivalen ble spredd over tre uker, med større vekt på familieprogrammet på dagtid og kveldsprogrammet tilsvarende nedtonet. «Satsingen på barnefamilier var vellykket, men på artistsiden gikk det på sparebluss. Så må en bare håpe at Prøysenfestivalen får et sterkere artistprogram neste år», het det i Hamar Arbeiderblad etter fjorårets festival.

har tatt det helt ut

Etter den litt uavklarte festivalen i fjor, har ledelsen i år valgt å ta det helt ut. «Det har noe å gjøre med å brette opp ermene og tråkke til», uttalte festivalsjef Hogne Moe i vår. Og det har de gjort til gagns. Tidenes lengste Prøysenfestival har ikke minst noe som ligner norgesrekord i antall barneteater-forestillinger, inkludert storsatsinger som «Brakar og Joanna» i nærmest kommunal regi, og Låveteaterets oppsetting av «Peter Pan».

Samtidig har konsertprogrammet på kveldstid vist en viss stigning fra i fjor, med barnestjernen Angelina Jordan som en attraksjon. Kanskje var 600 publikummere på Jordan-konserten ikke helt det som arrangøren hadde håpet. Til gjengjeld ble det opplyst at deLillos-konserten trakk 5000 på torget i Brumunddal. Hva slags tellesystem det var der, må gudene vite, men mye folk var det i hvert fall og de koste seg – der som på resten av festivalen.

Lett å trives

Og er det ett hovedtrekk som fortjener å trekkes fram ved årets festival, så er det nettopp at dette er blitt et sted det er utrolig lett å trives. Ikke minst har det sammenheng med hele anlegget rundt Prøysenhuset og Prøysenstua, som virkelig synes å ha falt på plass. Nå har også utescenen fått god beliggenhet, akkurat der den synes å være aller best.

Noe av det som skaper trivsel, er også alle de små detaljene som er kommet på plass. Allerede når du møtes av en brekende sau bak billettbua, aner du at dette vil bli noe for seg selv. Kanskje kan dette være sommerens triveligste festival?

Trenger uteteater

Noe av det som gjenstår, er å få i stand igjen et utendørs Prøysen-teater, slik det ble spilt fra 2008 til 2015. Både i fjor og i år har det vært et savn. Men Hogne Moe har forsikret at det jobbes for å få på plass et nytt utendørs Prøysen-spel til neste års festival. Og når det også kommer på plass, er rammeverket virkelig spikret.

Så er det kanskje også noen som synes det blir litt for mye lett sommerstemning, og for lite av den tyngre, alvorlige Prøysen, som ellers har blitt understreket i mye av det som har vært gjort de senere årene. Men det spørs om det ikke har noe med sommerstemningen å gjøre, at vi trenger det ikke så tungt og alvorlig akkurat i juli. For det er lov å hygge seg også. Det er akkurat det vi driver med

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke