19. aug
Stumfilm: «Det store togrøveriet» var første film i programmet, og publikummerne fulgte nøye med på de levende bildene mens ensemblet spilte i bakgrunnen. Foto: kristian Einang
 
Et herlig gjensyn
Med filmframviser og orkester på plass fikk publikum være med på en real reise tilbake i tid.

Publisert: 29.aug.2013 23:02
Oppdatert: -

Bakgårdsgjestene hos Tante Gerda fikk seg en filmopplevelse utenom det vanlige torsdag kveld. I disse dager har man nemlig mulighet til å dra på filmvisninger som foregår langt vekk fra sofakrok og kinosal, og filmen som rullet over lerretet var heller ikke den vanlige torsdagsfilmen. «Det store togrøveriet» står nemlig i filmhistorien som en av de mest kjente og betydningsfulle stumfilmene vi har. Det er en av de aller første stumfilmene som ble laget i Amerika, og er i dag betegnet som tidenes første western. En herlig og spennende opplevelse i seg selv, men med dyktige musikere på plass ble opplevelsen enda bedre. Tor Tveite, Johanna Becker, Rosamund Brown, Bente Midtsveen, Lars Henrik Johansen hadde tatt turen fra Oslo for å gi lyd til de historiske bildene, og det fungerte aldeles utmerket.

20- tallets Hamar

Litt senere på kvelden fikk de frammøtte en real godbit fra nasjonalbibliotekets arkiver. Der har de nemlig klart å grave fram tre gamle filmsnutter som viser Hamar i 1920-tallet. Også disse filmene ble akkompagnert med musikk, og det var mange vidåpne øyne som stirret nysgjerrig mot de fascinerende bildene. Den første filmen tok for seg et travløp som foregikk på mjøsisen i 1920. Deretter fikk vi se bilder fra Mjøsegnenes sangforbunds sangerstevne på Hamar som fant sted onsdag den 11. juni 1922. Hamar korforenings mannskor, fagforeningens mannskor og Stange Mannskor var blant de heldig som fikk vise seg fram foran kameraet den gangen. Den siste filmen viste bilder fra Strandgata 17. mai 1923.

rørende bilder

- Dette var veldig bra. Et superkult opplegg med et kjempebra orkester. Det er synd at det ikke var flere til stede, for dette fortjente et større publikum, sier Eivind Henjum. Han syntes det var ekstra flott å se hvordan det så ut i Hamar på 1920-tallet.
- Det var veldig rørende å se bildene fra Hamar. Ekstra spesielt var det å se hvordan de svære trærne i Strandgata så ut som små busker den gangen, sier Henjum. Western-moroa er slett ikke over helt ennå. I dag er det visning av «Sky High» fra 1922, og i morgen vises Sergio Leones spagetti- western «Once upon a time in the west» fra 1968.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke