18. aug
FULLSATT: Opera på Stortorget i Hamar slo godt an.
FOTO; TROND LØVMO.
 
Et lite eventyr
Flagstad-fest: Kirsten Flagstad-festivalen i Hamar er egentlig et lite eventyr.

0
Publisert: 22.jun.2015 06:47
Oppdatert: 22.jun.2015 08:56

For det er noe smått eventyrlig med dette at én gang i året trekkes noen av verdens fremste operasangere til Hamar for å synge til Flagstads pris. For Kirsten Flagstads navn er i operaverdenen en døråpner til det meste, og derfor lar det seg også gjøre å trekke stjernene hit. Derfor er dette også en festival egnet til å vekke oppmerksomhet langt utenfor Hamars og landets grenser.

Men like viktig er det, for ikke å si enda viktigere, at Hamars og Hedmarkens befolkning slutter opp om festivalen slik de gjør. Da Kringkastingsorkesteret og sangsolistene hadde konsert på Stortorget fredag kveld, var det minst 1500 mennesker til stede. La gå at det var gratiskonsert og at det til og med var varme i lufta, men publikums mottakelse viste med all tydelighet at dette er noe vi liker – og vil ha mer av.

årlig fenomen

Det var i 2013 at den første utekonserten under festivalen ble holdt på Domkirkeodden, med et internasjonalt superlag og minst et par tusen mennesker i skråningen ned mot Løtenbygningen. Men Stortorget fungerte også ypperlig til denne slags konserter. Så nå er det bare å håpe på en tilsvarende utekonsert også neste år, og aller helst med Kringkastingsorkesteret da også, så klart.

Men skal det være mulig å gjennomføre, er Flagstad-festivalen avhengig av gode støttespillere. I år var det Sparebanken og Obos som ga konserten i gave til publikum. Og det var RingsakerOperaen som sørget for avslutningskonserten i Hamar domkirke søndag kveld. For Flagstad-festivalen alene ville ikke hatt budsjett til å gjennomføre slike kjempesatsinger.

Krever satsing

Men det er også klart at Flagstad-festivalen vil kreve en økt satsing også fra kommunens side. Og det hjalp ikke akkurat da kommunen i år kuttet en fjerdedel av sitt tilskudd. Og kanskje er det på tide å ta opp igjen Bjørn Simensens kongstanke om en stor internasjonal Flagstad-pris i statlig regi, som skal deles ut under festivalen?

Og tenk om Flagstad-festivalen også kan få råd til å holde en konsert i Flagstad-salen neste år? Så den slipper å stå tom under festivalen?

Samtidig er det enda flere i Hamar som bør se betydningen av å bidra til å øke oppmerksomheten rundt festivalen. På Stortorget fredag ettermiddag lå for eksempel spisestedet Valuta utrolig sentralt plassert for dem som ville ha en matbit og et vinglass før konserten. Og her kunne det godt ha vært lagt opp til helt enkel småmat som en opera-aperitiff; det hadde vært langt mer egnet enn de vanlige hovedrettene. Men det blir sikkert enda bedre neste år.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke