23. aug
 
Et lite stykke Alaska
Lavvoer er oppslått og det knitrer i bjørkeved. I friluftsmuseet er det oppkjørte akebakker, hinderløyper, snøhuler, flaskeløp og akebowling. Hunder bjeffer, vil løpe og trekke slede.

Publisert: 14.feb.2019 15:56
Oppdatert: 14.feb.2019 18:02

Det er Alaskadag på Norsk Utvandrermuseum. Onsdag var det ikke mindre enn 400 barnehagebarn, 100 barnehagelærerstudenter og 70 ansatte fra barnehagene til stede. Søndag fortsetter det med åpen familiedag.

Arrangementet «Alaskadag» er et samarbeidsprosjekt mellom Barnas Rett Barnehage, Norsk Utvandrermuseum og Høgskolen i Hedmark.

Barnas Rett Barnehage ligger i Åkersvika og barnehagen fokuserer på å gi barna et godt forhold til natur og friluftsliv. De har en utegruppe som gir barna ulike naturopplevelser året rundt.

Aktive brukere av nærområdet og tar ofte turen til Utvandrermuseet.

Gjennom ønske om et tettere samarbeid mellom Barnas Rett Barnehage og Utvandrermuseet, oppsto ideen om en vinteraktivitetsdag, forteller formidler Inger-Maren Slagsvold på Utvandrermuseet.

Seppala

I det norsk-amerikanske lille skolehuset er det fortellerteater om Leonhard Seppala og hunden Togo. Leonhard Seppala utvandret til Amerika år 1900, med drømmen om å finne gull i Alaska. Seppala fant ikke gull, men viste tidlig et talent for hundekjøring, som var framkomstmiddelet i gruvedriften rundt Nome på den tida. Roald Amundsen spurte Seppala om han ville trene et hundespann i forbindelse med en planlagt ekspedisjon til Nordpolen. Ekspedisjonen ble avlyst på grunn av første verdenskrig. Seppala overtok spannet og begynte å kjøre hundeløp. Etter kort tid ble han verdens beste hundekjører. I dag er han best kjent for serum-løpet, og for sin heltemodige innsats.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke