24. aug
Glad i byen sin: Linn er vokst opp på Hamar, og startet kafédrift i Strandgata for fem år siden, etter noen år i Oslo. Nå bor hun på Ajer med ektemann og makker Geir. Foto: Kjersti Gullvåg
 
Hun ivrer for et livlig sentrum
Linn Byberg er en av drivkreftene bak Hamars store søndags-loppemarked. Æren for suksessen vil hun dele med hele regionen.

Publisert: 30.mai.2017 06:18
Oppdatert: 30.mai.2017 11:59

Det er mandag formiddag og vanskelig å komme inn på Larsen i Strandgata. Det er fordi kaféeieren selv ligger på kne foran døra og skrubber gulv. Vi kommer oss fort opp i sittende, og det serveres kaffe og makroner.

– Jeg er en kafé-nerd. Mannen min er en kaffenerd. Vi er et veldig bra team.

loppe-drøm

I et hjørne sitter datter Anniken på 25 som også er medeier.

– Det var hun og ei venninne som startet med å selge lopper i Strandgata, sier Linn.

– Jentene hadde kjøpt altfor mye klær, og jeg foreslo at de kunne lage seg en liten bod utafor her. Så det begynte med en to-tre boder og nå sist var det altså 300 boder på loppemarkedet. Og det sies at det var rundt 20.000 besøkende innom.

Linns forkjærlighet for loppis kom noen år før, under en Roma-tur på 90-tallet.

– De hadde et 1,5 km langt loppemarked langs Tiberen, det var kjempestas, og jeg tenkte; tenk å lage noe sånt her, er det mulig?

handel ikke alt

Svaret på det har vi. Seks søndager i året fylles Strandgata på Hamar opp med brukte leker, nips, klær, og ikke minst folk. For det er dét som er Linn Bybergs drivkraft, selv om noen har antydet at hun gjør det for å gagne sin egen kafédrift. Hva sier hun til dem?

– Det er å snu det på hodet. Jeg starta med kafeen OG loppemarkedet fordi jeg ville lage liv i sentrum.

At det er en kamp å trekke folk til sentrum, vet de fleste som driver næring i bykjernen.

Linn mener at god service, og nisjebutikker, er en del av løsningen.

– Det kan ikke bli for mye finans og vikarbyråer, det må være nok butikker til at folk regner med oss. Og at man kan finne seg en hyggelig stamkafé, her er det jo nå steder for enhver smak.

en annerledes dag

–Noen har jo lurt på hvorfor vi velger søndag og ikke lørdag for loppemarkedet, men det er jo søndagene det er mest dødt. Nå kommer folk og bruker de flotte nye uteområdene, og det blir en annerledes dag, som jo søndager skal være. Dette er noe vi har skapt sammen, og alle som kommer, både bodselgere og kunder, er med på å lage denne stemningen. Det er rørende, sier Hamar-jenta.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke