24. aug
PRIS: Kulturminnefondets plakett overlevert av (fra venstre) varaordfører Knut Fangberget til Kirsti Hougen og Svein Ørsnes for deres jobb med Røhnegården. Helt til høyre direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen. Foto: Remi Laakso
 
Et praktprosjekt
Ti millioner kroner totalt, inkludert fire millioner, egeninnsats medregnet, fra ekteparet Kirsti Hougen og Svein Ørsnes – og fire tusen dugnadstimer. Så står Hamars vugge der, fra 1851, igjen klar til bruk.

Publisert: 11.okt.2017 22:18
Oppdatert: 11.okt.2017 22:22

– Når en by som Hamar bygges urban og moderne, så trenger vi en fot i historien, sa varaordfører Knut Fangberget (H) under den offisielle åpning av Røhnegården i går kveld.

På stolene satt mange av dem som har bidratt; først og fremst eierne Kirsti Hougen og Svein Ørsnes, men også dugnadsfolk, håndverkere – og personer som representerte bidragsytere. Direktøren for Kulturminnefondet Simen Bjørgen og hans kontorsjef Einar Engen hadde med seg fondets plakett for godt bevaringsarbeid.

Kulturminnefondet har mottatt flere enn 10.000 søknader siden oppstarten i 2002, 4.000 prosjekter har mottatt midler – og av disse presenteres 13 som praktprosjekter på fondets hjemmeside. Røhnegården, Hamar er et av disse praktprosjektene.

«Et råtereir …»

«Det var en gang et råtereir …», var tittelen på en HA-artikkel laget av Sverre Frilseth og fotograf Trond Lillebo i oktober 2011. Da var Kirsti Hougen og Svein Ørsnes i gang, etter at de hadde kjøpt gården for en krone tidligere på året. Ekteparet fortalte at dette var en jobb budsjettert til mellom 10 og 12 millioner kroner.

De hadde åpnet kafeen Tante Gerda i Lindmarkgården i 2009, i 2010 ble nabogården, Røhnegården fra 1851, trukket fram som Hamars skrekkeksempel på forfall av bevaringsverdig bebyggelse: «Tante Gerda med sin bakgårdskafé viser en vellykket bruk av bevaringsverdig bebyggelse, mens nabobygningene oppover Håkons gate viser det motsatte.»

I dag er dette en gård fylt av aktiviteter; en glimrende ølkafé, et sted for teater, populære konserter, julemarked og framstår, sammen med Tante Gerda, som et av Hamars kulturhus.

Beundring

Det var mange som fikk skryt under gårsdagens fest, men alle trakk de fram ekteparet Hougen/Ørsnes – som har klart den utfordringen som Cæcilie Stang hos Statsarkivet i Hamar påpekte bare noen dager etter at Røhnegården hadde fått sine nye eiere: «Flaksen er at Kirsti Hougen og Svein Ørsnes finnes. Jeg er full av beundring over at de orker. Jeg er ikke tvil om at de vil lykkes, men det vil bokstavelig talt koste.»

Jobben ble gjort. 2.399 dager senere, i går kveld, 11. oktober 2017, åpnet Røhnegården. Igjen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke