19. aug
BJØRN SIMENSEN: Kraftig skuffet etter at Kulturdepartementet har avslått søknaden om å opprette en minnepris i Kirsten Flagstads navn. Foto: Trond Lillebo
 
Et slag i ansiktet
- Jeg opplever dette som flaut og pinlig på Norges vegne.

Publisert: 16.jun.2012 06:35
Oppdatert: -

HAMAR
Det sier Bjørn Simensen etter at det fredag kveld ble kjent at Kulturdepartementet har avslått søknaden om å opprette en minnepris i Kirsten Flagstads navn for 2013. Planen var at denne skulle gå til Plácido Domingo. Men med ett er hele æresprisprosjektet gravlagt.
- Det var et kraftig slag i ansiktet, og den verste beskjeden vi overhodet kunne fått i starten av et festival, sier Bjørn Simensen. For som Flagstad-festivalens kunstneriske leder er det han som i stor grad har frontet også minnepris-prosjektet.
- Nå er løpet kjørt, konstaterer han.
- Vi er slått ut, men nekter å ligge stille. Vi skal gjennomføre en flott festival i år, og de øvrige planene for 2013 går som tenkt. Men minneprisen skulle vært toppen av kransekaka, og en enestående mulighet for å markere Norge som kulturnasjon. Nå må vi bare konstatere at vi ikke har lyktes.

2,5 MILLION

Søknaden var på 2,5 million kroner. For dette var tenkt som en pris på linje med prisene knyttet til de øvrige nasjonale ikonene - Abel, Holberg, Ibsen, Grieg og Munch.
- Vår begrunnelse for å søke var at Kirsten Flagstad internasjonalt er like stor innen sitt univers som de er i sine, sier Simensen.
Men det synes altså ikke Kulturdepartementet.
Simensen legger da heller ikke skjul på sin store skuffelse over avslaget.
- Jeg lurer på om rådgiverne i Kulturdepartementet egentlig vet hvem Kirsten Flagstad er, sier han.

TRAGISK

- Det mest tragiske ved det, sier Simensen, - er at avslaget bare føyer seg inne i rekken av trakasseringer som Kirsten Flagstad har vært utsatt for. Dette er enda ett, konstaterer han.
- Vi har jo informert finansminister Sigbjørn Johnsen om søknaden, og har oppfattet ham som positiv. Men vi er selvsagt fullt klar over at han ikke kan legge seg opp i et annet departements avgjørelser, sier Bjørn Simensen.

HAMARS STOLTHET

Selve prisutdelingen skulle skjedd på Den Norske Opera, og det var tenkt som selve høydepunktet under Flagstad-jubileet neste år. Men prisen ville også vært en fantastisk Hamar-markering.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke