25. aug
KOMMER: Et kraftfullt orkester, et av landets beste, Trondheim Jazzorkester, skal framføre Espen Bergs «Maetrix» i Hamar kulturhus fredag 6. oktober. Foto: Trondheim Jazzorkester
 
«Et verk for evigheten»
Hamarsingen Espen Berg (34) mottok «JazZstipendiat» til en million kroner for å lage «Maetrix». Fredag framføres verket i Kirsten Flagstadsal i Hamar kulturhus.

Publisert: 03.okt.2017 16:30
Oppdatert: 03.okt.2017 17:35

«So it’s done. Eight compositions, 198 pages of music, written for 14 excellent musicians», skrev Espen Berg på sin hjemmeside 4. mai. I juli ble verket framført for første gang under Molde Jazz festival – og dagen etter skrev fotball- og jazzman Tor Hammerø på sin blogg: «Når man står på mottakersida av Norges største musikerpris uansett sjanger, «JazZtipendiat» til en verdi på rundt 1 million, så har jeg forståelse for at komponist, pianist og bandleder Espen Berg følte presset. Med fasit i hånd kan han ta verden med ro ei stund – «Maetrix» er et verk for evigheten».

«Fantastisk»

Fredag lander Espen Berg og Trondheim Jazzorkester i Hamar.

– Masse energi, masse utstråling og positivt samspill, reklamerer Espen Berg.

Og:

– Det blir en konsert der publikum rolig kan nyte, verket er tilgjengelig melodiøst på overflaten, man trenger ikke knekke koder for å nyte konserten. Men det går an å lytte på mange nivåer.

Den amerikanske jazzgitaristen, superkjendisen Pat Metheny, som tidligere har turnert med Trondheim Jazzorkester, var til stede under urframføringen av «Maetrix» i Molde – og han sendte følgende sms til bassisten Ole Morten Vågan etter konserten: «En av de mest fantastiske konserter jeg noen gang har vært på».

– Det var stående applaus fra fullt hus, sier Espen Berg.

Vanskelig

Han hadde jobbet knallhardt lenge, han var litt usikker da orkesteret første gang øvde i vår, vurderte justeringer, men valgte å stole på at musikerne klarte å håndtere alt sammen når det skulle framføres.

– Det er vanskelige låter, rytmisk utfordrende. Jeg måtte stole på folk, sier Espen Berg.

Han fikk resultat som fortjent. Det ble en kjempekonsert.

I presentasjonen skrives det at metrikk og filmen Matrix er inspirasjon for verket. Stipendet på en million betaler Berg (ca. ti prosent) for verket, samt fem framføringer. En av dem på Hamar fredag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke