20. aug
Står alene: – Som metal-musiker føler man seg ganske alene her i Hamar. Det er ikke mange band igjen, sier Henrik Langgård (t.h.). Kent Frydenlund håper at arrangementer som UKM og Klubb Nor kan bidra til at flere unge band etableres.Begge foto: Kristian Einang
 
Topp moderne lokaler for musikk står helt tomme
På 90-tallet sto unge band på lange ventelister for å få plass i slitne lokaler. I dag står topp moderne øvingsrom i og rundt Hamar helt tomme.

Publisert: 01.feb.2017 19:16
Oppdatert: 01.feb.2017 19:31

– Man skal ikke lenger enn ti år tilbake i tid. Da var det kun snakk om hvor lange ventelistene var, sier Kent Frydenlund. Han har jobbet i og rundt musikkverksteder fra tiden på Pikeskolen på 90-tallet til Hamar kulturhus i dag. Kulturhuset i Hamar tilbyr topp moderne øvingslokaler og gratis innspillingsmuligheter, men det er ytterst få fra musikkverkstedets målgruppe som faktisk benytter seg av tilbudet.

– De siste par årene før vi flyttet til kulturhuset var det null rekruttering inn, og i dag er det kun fire-fem band innenfor målgruppen som bruker lokalene vi har her i kulturhuset. Øvingsrommene leies dermed ut til vokse musikere, sier han.

Global trend

Frydenlund mener at nedgangen i antall unge band framstår som et globalt fenomen. Han peker på økt bruk av sosiale medier og inntoget av en ny YouTube-generasjon som et negativt vendepunkt i rekrutteringen.

– Ungdom i dag etablerer ikke nye band. De sitter hjemme og spiller for seg selv, også håper de at noen på sosiale medier liker det de legger ut og plukker dem opp.

– De som spiller instrument har funnet en ny arena for musikken, men det er en arena som egentlig ikke fungerer, sier Frydenlund.

instrumentalister

Henrik Langgård (18) spiller i bandet Adsecula og er selv aktiv i det lokale bandmiljøet. Han deler Frydenlunds bekymring.

– Jeg ser en trend blant unge musikere i dag, og det er at alt skal spilles perfekt. Folk er ikke nødvendigvis like opptatt av at det skal være musikalsk, sier han. Frydenlund og Langgård er klare på at man mister mye ved å kun spille alene på gutterommet.

– En ting er å spille perfekt med metronom, men det er noe helt annet hvis man skal spille med en hanglende trommis og en vokalist som overdøver deg. Man får instrumentalister framfor musikere, sier Frydenlund, som allikevel har håp for framtiden.

– Klubb Nor ser jeg på det viktigste arrangementet vi har her på huset. Det samme er UKM. Det viktig å legge til rette for unge musikere som har lyst til å stå på en scene, og kanskje kan publikum la seg inspirere til å starte egne band, sier han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke