24. aug
TILBAKE: Historien om «De syngende husmødre» er presentert i Lautin 2016. I går var Ruth Melvold, Paula Kristiansen, Aud Røgeberg og Ragnhild Johnsen tilbake på scenen i Ådalsbruk Arbeidersamfunn. Foto: Remi Laakso
 
Eventyrlige Lautin - for 42. gang
Suksesser, tragedier, hemmeligheter, sorg og glede. I går ble Lautin 2016 presentert.

Publisert: 07.nov.2016 22:59
Oppdatert: 07.nov.2016 23:26

Og som en av forfatterne, Torunn Synnøve Skjærstad, i går sa det: – Historie er stort og smått, det nære og det fjerne, nåtid og fortid.

På scenen sto bandet hun selv hadde skrevet om, «De syngende husmødre», en gjeng venninner som midt på – 70-tallet sparket rundt med gitarer til øvinger, som debuterte nettopp på scenen i «Samfunnet», som ga ut sju album, som solgte flere enn en halv million lp’er. Jentene som ble superkjendiser i Norge, som var på TV, på radio, på scener rundt om i landet – og i kjendismagasiner.

– Vi var de første som var påkledd i Aktuell Rapport, sa Ragnhild Johnsen fra scenen i går.

I går fikk de trampeklapp – og hundre og tjue frammøtte sang med.

Et eventyr

Lokalhistorisk årbok for Løten, Lautin, ble i går lansert for 42. gang. Prosjektet er i seg selv et eventyr. Til sammen er det gitt ut mer enn åtte tusen sider lokalhistorie i førtito årbøker, flere enn to hundre og femti forfattere har bidratt gjennom alle disse årene.

Historien om «De syngende husmødre» er en av et tjuetalls historier som presenteres denne gang.

Her er historien om «Syetablissementet på Kilde», med lønnsoppgaven til Finn Arne (5), som hadde jobbet seg til seks kroner, men som ble trukket fem kroner og trettisju øre for ugagn, her er historien om «Marie Bjørke og Karl Amundsen», deres sterke politiske engasjement, med Maries brudd med mann og familie på – 20-tallet, her fortelles det om «Nordbygdas første musikkorps», om «Fortidsfunn i Løten», om «Løten Auto under Ole Karlsens ledelse» – og mange, mange flere.

På sporet

Professor Lars Anders Kulbrandstad har skrevet historien «På spor etter Løtens største skiløper gjennom tidene», en utrolig reise med Peder Eliassen, som i 1888 ble nummer to i verdens første femmil – og som vant ei gullklokke, som han med stor sannsynlighet solgte for å komme seg til Amerika. Hva som så skjedde har antakelig ingen visst, før Kulbrandstad fulgte skiløperens spor inn i Utah – for å finne en helt spesiell historie, som startet lenge før skiløperen la ut på den mest klassiske skidistansen av dem alle, femmila.

Så sterkt står prosjektet Lautin i Løten at det møter opp hundre og tjue for å delta på lanseringen. Og helt sikkert for å bidra til neste års bok. Etterpå koste alle seg med kaffe og god kringle.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke