22. aug
Stipendmottaker: Fiolinist og folkemusiker Marius Westling.
Foto: Thomas Westling
 
Får 10.000 kroner i drømmestipend
Fiolinist og folkemusiker Marius Westling fra Hamar, sanger og låtskriver Julie Kvalevaag-Holm fra Ringsaker og filmmaker og komponist Jostein Grøndahl fra Stange mottar Drømmestipendet 2016.

Publisert: 12.mai.2016 15:59
Oppdatert: 12.mai.2016 15:59

For 13. året på rad deler Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping ut Drømmestipendet. Én million kroner går i år til hundre enkeltpersoner og grupper. 

– Drømmestipendet tildeles ungdom i en alder der mye forandrer seg, og behovet for å bli sett og få påfyll av inspirasjon kan være avgjørende for den videre satsingen. Drømmestipendet er en flott synliggjøring som gir barn og unge muligheter til å utforske og utvikle seg, sier Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, årets juryledere for Drømmestipendet.

Tre stipendevinnere fra Hedmarken

Fiolinist og folkemusiker Marius Westling fra Hamar, sanger og låtskriver Julie Kvalevaag-Holm fra Ringsaker og filmmaker og komponist Jostein Grøndahl fra Stange er de lokale navnene på listen.

Marius er 15 år og går i 9. klasse ved Børstad Ungdomsskole på Hamar. Han begynte å spille fele/fiolin i Hamar kulturskole da han var 6 år. 2015 var et godt år for Marius. Først mottok han Gjensidiges Strunkestipend, et stipend gitt til utøvere som allerede er på et høyt nivå. På Landskappleiken vant han juniorklassa/C-klassa i fele, og mottok i tillegg Furestipend fra Furestiftelsen. På Landsfestivalen i gammaldansmusikk vant han også juniorklassen.

- Den største drømmen er å ta timer hos Sven Nyhus, en stor legende innenfor norsk folkemusikk. Det er kanskje litt drømmen om å gå i hans fotspor som inspirerer meg. Han fikk folkemusikken inn «med morsmjølka» for så å utdanne seg til fiolinist og bratsjist, noe som igjen har ført til konsertoppdrag både her hjemme og i utlandet, skriver Westling i søknaden til Drømmestipendet.  

- Drømmer om hjemmestudio

Julie Kvalevaag-Holm (16) startet i kor som fireåring, og fortsatte helt til niende klasse. Hun lagde min første sang som sjuåring, og har de siste årene deltatt på UKM og Tømmerstock-festivalen.

- Fra jeg var liten av har drømmen min vært å leve av musikken. Drømmen utvikles hele tiden, drømmen om å ville påvirke meg og andre med hjelp av musikken. Jeg har jo et stort ønske om å produsere egen musikk i denne sammenhengen. Jeg må nok også leie inn musiker, fordi det er jo sang som er hovedinstrumentet mitt. Det hadde vært fint å kunne jobbe med musikken hjemme, så jeg drømmer om et lite hjemmestudio til å spille inn et eget album, skriver Kvalevaag-Holm, som planlegger å bruke noen av prisepengene på innspillingutstyr.

- Vil leve av å lage film

Jostein Grøndahl (18) har vært lidenskapelig opptatt av filmproduksjon siden han var 12 år.

- I september 2014 lagde jeg sammen med noen venner av meg en kortfilm med navn Gribbøyet. Vi lagde den av den grunn bare for å teste ut utstyret vi hadde for fremtidige filmer. Den ble meldt på i UKM og kom videre til fylkesfestivalen. Samme år startet vi på en storfilm vi fikk produsert en teaser til. Prosjektet mottok 35.000 kr i støtte, blant annet fra Frifond, Trafo og Østnorsk Filmsenter, sier Grøndahl.

- Min drøm er å kunne leve av å lage film. Dette er en veldig klisje drøm, men den har en stor betydning for meg, for å kunne uttrykke min egen kreativitet og identitet betyr så mye, at jeg ønsker å bruke mest mulig tid på å uttrykke den musikalsk og visuelt. Musikkutviklingen min er langt ifra ferdig, men jeg har opparbeidet meg et nivå som gjør det enda morsommere å fortsette. Håpet er å kunne være med å komponere filmmusikk, eller produsere kreativ og nyskapende film, skriver Grøndahl, som planlegger å bruke prisepengene på filmutstyr.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke