24. aug
TAR MUNCH-SATS: Ordfører Bente Elin Lilleøkseth (f.v.), prosjektleder Nina Halvorsen og kultursjef Bente Hagen i Løten kommune, her fotografert med den hyggelige konvolutten fra Sparebankstiftelsen på Munch-senteret på Ådalsbruk torsdag.
FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
 
Får 200.000 til internasjonal kunstleir i Munchs navn
Sparebankstiftelsen DNB støtter Løten kommunes nye, store Munch-prosjekt, som rykker nærmere fullfinansiering.

Publisert: 29.okt.2015 12:07
Oppdatert: 29.okt.2015 14:33

Håpet er at kunstleiren Camp Munch skal gi Løten oppmerksomhet langt utenfor landegrensene.

Som en naturlig fortsettelse av tidligere Munch-arbeid i den verdenskjente kunstnerens fødekommune, arrangeres Camp Munch på Klevfos neste sommer -  dersom budsjettet på nesten 1,2 millioner kroner fylles opp av eksterne bidragsytere.

Avhengig av ekstern hjelp

Tidligere har kommunen fått 40.000 kroner i støtte fra fylkeskommunen, og det er også søkt om 360.000 kroner fra Norsk Kulturråd. Den søknaden får kommune først besvart på nyåret, men innrømmer at de er avhengig av støtten.

- Vi har ingen egne midler til dette, ifølge de politiske vedtakene som er gjort til nå, sier rådmann Tollef Imsdalen.

Markedsføres internasjonalt

Det som opprinnelig var prosjektert som en internasjonal Munch-festival, er nå også blitt en kunstleir for unge talenter mellom 13 og 20 år. Hele verden skal inviteres til å delta, og det gjelder å skille seg ut for å knipe en av de 20 plassene. Det skal markedsføres nasjonalt og internasjonalt i forkant. Profesjonelle kunstnere leies inn til å veilede og inspirere de unge kunstnertalentene - blant annet i et eget grafikkverksted.

Støtten fra Sparebankstiftelsen er en viktig del av finansieringen. Blant annet skal det kjøpes inn 25 nettbrett til bruk i grafikkopplæringen.

- Derfor er vi selvsagt veldig glade for at stiftelsen har gitt oss denne gaven. Bidrag fra nettopp Sparebankstiftelsen er jo også et kvalitetsstempel for ethvert prosjekt. Nåløyet er trangt, sier prosjektleder Nina Halvorsen i Løten kommune, kultursjef Bente Hagen og ordfører Bente Elin Lilleøkseth til HA.

Behov for tilbudet

Og kommunen har gjort leksa si. I forprosjektet har Halvorsen reist rundt til flere av landets kunstmuseer og kunstformidlingsinstitusjoner.

- Det har synliggjort behovet for et tilbud som hever unge talenter spesielt innen visuell kunst, inspirerer og gir faglig påfyll for videre satsing på kunsten, forteller Halvorsen.

Kunstleiren og festivalen skal etter planen arrangeres 7-14. august neste år, og senere annethvert år. Deltakernes opplæring foregår gjennom uka, som avsluttes med en festivaldag lørdag der publikum inviteres inn til utstilling og ulike aktiviteter spesielt beregnet på barn og unge.

Munch fra Løten

Edvard Munch er født og delvis oppvokst i Løten, hvor han kom til verden på gården Engelaug Østre 12. desember i 1863. Familien flyttet til Oslo da kunstneren var ett år, men han tilbrakte senere flere sommerferier i fødebygda.

Både ordføreren og resten av kommunen er stolt av båndene til Munch. Gjennom hele 2013 var Løten kommune aktivt involvert i gjennomføringen av Edvard Munchs 150-årsjubileum.

- Camp Munch blir en videreføring av arbeidet med Munch, billedkunst og barn og unge, sier prosjektleder Nina Halvorsen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FRA LØTEN: Den verdenskjente kunstneren Edvard Munch, som har sitt eget kunstsenter her på Klevfos på Ådalsbruk.
FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke