18. aug
Eksklusiv førpremière: Kongens Nei handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie. Her er Jesper Christensen (t.v.) og Anders Baasmo Christiansen i rollene som Kong Haakon VII og Kronprins Olav. Førpremièren til Kongens Nei i på Terningen Arena i Elverum får aldersgrense 90 pluss.
Foto: Agnete Brun
 
Får aldersgrense 90 år
Er du født før 1926, og har lyst til å se «Kongens nei» før alle andre? Da har du flaks.

0
Publisert: 03.jun.2016 14:58
Oppdatert: 03.jun.2016 16:03

I disse dager får alle som er født før 1926 og bosatt i Hedmark en invitasjon til en svært eksklusiv opplevelse. Terningen Arena i Elverum gjøres om til en gedigen kinosal i anledning førpremièren på «Kongens nei» 16. september. 2315 personer over 90 år inviteres, og blir blant de første til å se den nye norske filmen.

– Vi vil gjerne hedre de som levde under krigen, da kongen rømte fra Oslo og til Hamar, og videre mot Elverum og Nybergsund, sier Line M. Rustad, kultursjef Elverum kommune.

– Generasjonen som sto imot under krigen skal vite at de ikke er glemt. Filmen er en ypperlig anledning til å vise takknemlighet, sier Rustad.

Innspilt i Elverum

Kongens Nei handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie, kongefamiliens flukt fra den tyske krigsmakten og kong Haakons vanskelige valg etter Tysklands invasjon av Norge og senkningen av Blücher ved Oscarsborg natt til 9. april 1940. 

- Filmen starter ettermiddagen 8. april og følger kong Haakon og krysspresset han var under med Tysklands krav til kapitulasjon, en passiv regjering, og en kampklar kronprins Olav, melder Filmweb.

Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen spiller rollene som Kong Haakon VII og Kronprins Olav, og filmen regisseres av Erik Poppe (Tusen ganger god natt, de Usynlige, Hawaii Oslo, Schpaa). Deler av filmen er spilt inn ved stasjonsbygningen i Elverum, regjeringen og kongefamiliens andre stoppested på flukten fra tyskerne. Bare halvannet døgn etter, den 11. april, utslettet 19 tyske bombefly det meste av bydelen Leiret, og 41 mennesker omkom. Konge og regjering flyktet videre til Nybergsund i Trysil som også ble bombet.

– De fortjene noe tilbake

– I dag tar vi frihet og uavhengighet altfor ofte for gitt. Generasjonen vi vil hedre har ikke bare opplevd krigen og år med okkupasjon, de bygget landet vårt også. De fortjener noe tilbake, sier ordfører Erik Hanstad, som selv var til stede på Moen sykehjem i Elverum på fredag for å overlevere noen av premièrebillettene.

– Alle er invitert med følge. Vertskapet skal gjøre alt for at dette skal bli en stor og minnerik opplevelse.

Norgespremièren på Kongens nei er 23. september. Den ordinære aldersgrensen er ennå ikke satt, men den vil mest sannsynlig være noe lavere enn under førpremièren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke