19. aug
 
Feirer med film
Turnékompaniet, med søsknene Inga-Live, Peter, Jonas og Anders Kippersund, feirer 30 år. En ny forestilling lages, og produksjonensselskapet Fabelaktiv blir med for å fortelle teaterhistorien.

Publisert: 30.jan.2018 07:29
Oppdatert: 30.jan.2018 07:37

«Vår mors kusin» er navnet på prosjektet, og det hele skal handle om fetteren til Kippersund-søsknenes mor. Og det er ikke en hvilken som helst fetter hun hadde, Anne-Gry Kippersund. Han het Olle Adolphson (1934–2004) og denne mannen beskrives av svenskene som «en av de viktigaste personerna i 60- och 70-talens svenska visa» og «Evert Taubes arvtager».

– Vi har lenge hatt lyst til å lage noe på teaterfamilien Kippersund, og her har vi en rammehistorie, sier prosjektsjef i film- og TV-produksjonsselskapet Fabelaktiv, Arild Halvorsen – og viser da til historien om den svenske familiefetteren.

– Kall det en jubileumsforestilling, en festforestilling, sier Inga-Live og Anders Kippersund.

Kombinasjon

Forestillingen er en sak, Fabelaktivs TV-dokumentarfilm er en annen sak – men i tillegg ønsker både Turnékompaniet og Fabelaktiv å bruke deler av filmjobben i selve forestillingen.

– Det kan være å bruke våre intervjuer med svenske artister i selve forestillingen; eksempelvis et intervju med Håkan Hellström om albumet som ble laget som en hyllest av Olle Adolphson, sier Arild Halvorsen.

Turnékompaniet hadde fra starten av en målsetting om å gi et profesjonelt teatertilbud til barn og unge i Hedmark og Oppland – og en viktig del var scenekamp.

Men «Kompaniet» ble et tilbud for så mange flere enn innbyggerne i Innlandet. Skuespillerne har fartet land og strand rundt med sine forestillinger, men mest synlig for folk i nærmiljøet har teatergruppa vært med sine forestillinger i Hamar Teater og på Atlungstad, hvor årlig sommerteater presenteres.

Skattkammer

Også tidligere har Kippersund-familien gitt oss forestillinger hentet fra egen families skattkammer. Både gjennom Kirsten Flagstad-forestillingen «Så øra flagrer» med maleren Bernhard Folkestad, og «Mullah Sigurd» med deres egen oldefar, utvandrerpresten Sigurd Folkestad.

I jubileumsåret skal det handle om Olle Adolphson, om TV og teater på samme scene – og om en dokumentarfilm laget for TV.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke