25. aug
 
Feiret jubileum med traktorpulling
Det gikk i bensin og diesel da familien Bækkedal på Norsk Motorhistorisk Museum feiret 25-årsjubileum med traktorpulling.

Publisert: 30.jul.2016 16:05
Oppdatert: 01.aug.2016 19:14

– Det er bensin og diesel som er vårt rusmiddel, smiler Hans Bækkedal  fra Norsk Motorhistorisk Museum. Lørdag var det nemlig duket for feiring av museets 25-årsjubileum, og i den anledning skulle flere av museets veterantraktorer settes på prøve. 

– Vi har ikke arrangert traktorpulling tidligere, men nå har vi planer om å gjøre dette til en årlig tradisjon, sier Dag Bækkedal. Han driver museet sammen med broren Ole Bækkedal, og den motorgale duoen forteller at de har mottatt besøkende fra hele landet i løpet av sommeren. 

– Besøket har vært jevnt bra, og vi har tatt imot gjester fra både innland og utland. Det virker allikevel som at dørstokkmila er lang for mange av de lokale innbyggerne, sier Dag Bækkedal. Ole Bækkedal forteller at det er mange i området som har en eller flere veterantraktorer liggende, og driverne håper på et enda bedre oppmøte til neste år.

– Vi regner med at mange kommer med sine egne traktorer til neste år, sier han.  

Gjør en viktig jobb

Mange var på plass for å se de gamle traktorene måle krefter med hverandre, og for brødrene Peder (7) og Jakob Lillejordet (3) var det helt perfekt å tilbringe lørdagen omringet av hestekrefter eksos.

– Her var det mange kule traktorer, sier Peder Lillejordet. De unge brødrene forteller at de er over gjennomsnittet interessert i traktorer, og det var liten tvil om at de lot seg fascinere av museets store traktorsamling.

– Mange er veldig tøffe, og vi ser at de gamle traktorene også er ganske sterke, sier storebror Peder. Pappa Morten Lillejordet er selv driver av et småbruk, og han er klar på at familien Bækkedal gjør en viktig jobb med driften av motor-museet. 

– Dette er et veldig flott tilbud for hele Stange, og det er moro å se at samlingen bare blir større og større, sier han. Lillejordet påpeker at traktoren har vært et viktig verktøy for bonden i 100 år.

– Her tar de vare på historien, og sørger for at de gamle traktorene ikke ruster bort bak en låve, sier han. 

Se video fra traktorpullingen øverst i saken.

 
Peder Lillejordet (7), Jakob Lillejordet (3) og Morten Lillejordet.
Traktorene trakk tungt mot slutten av den 110 meter lange løypa.
F.v. Dag og Ole Bækkedal
F.v. Mikkel Skar, Conrad Leine, Andreas Klafstad og Sigurd Normann fungerte som ballast.
Hans Bækkedal tyner kreftene til en av museets egne veteraner.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke