24. aug
 
Fellesskapet foran skjermen
THE GATHERING: I dag åpner dørene til The Gatherings 20-årsjubileum i Vikingskipet. En stor gruppe frivillige har allerede vært der en uke. Også for dem er dette årets absolutte høydepunkt.

Publisert: 01.apr.2015 07:23
Oppdatert: 01.apr.2015 07:34

Jeg ser en masse folk med ski og snowboard på toget. Tullinger, hva skal de med det i Vikingskipet?

Brukeren zize2k morer seg på Twitter. På nettet har klokkene tikket ned siden dørene stengte 1. påskedag i fjor. Med hashtagene #isiteasteryet og #tg15 har deltakere delt bilder, videoklipp, hyllebyggetips, musikkspillelister og historier i flere måneder. Bloggeren Aggis har opprettet en egen TG-blogg, men mål om å «formidle en stemning som bare TG-deltakere kjenner til» – Hvert år gleder vi oss som små unger, helt til vi sitter der – på tredje dag – med en dundrende hodepine og fett hår som klistrer seg til hodebunnen under headsettet. Men det er verdt det, skriver hun. Det er hun ikke alene om å mene.

Årets billetter ble revet vekk umiddelbart. Det er tydeligvis mange som gladelig bytter ut hyttekos og skiturer med fem dagers datafestival. Det er onsdag før påske, og en uke til dørene til The Gathering åpnes for 20. gang. En uke til trafikken inn til Hamar virkelig går i stå, i det 5.200 deltakere skal laste ut datautstyr fra bagasjerom og tilhengere.

Butikkene i nærområdet har allerede begynt å annonsere brettsalg på brus og energidrikker, og snart vil byen oppleve det sikreste vårtegnet: Trøtte grupper av ungdommer i joggebukse, vandrende til og fra bensinstasjoner og pizzeriaer. Som trekkfugler vil nerdene invadere Åkersvika og forvandle OL-hallen til verdens største gutterom.

Datamaskinen er i sentrum, men fellesskapet er minst like viktig, ifølge kommunikasjonsansvarlig Tarjei Garsø.

– Når vi spør deltakerne våre hvorfor de velger The Gathering i påsken, svarer nesten samtlige at det sosiale betyr aller mest. Å samles sammen med mennesker som deler dine interesser, skaper en sterk fellesskapsfølelse. Vi blir som en familie i løpet av påskeuken, og mange knytter nære og varige vennskapsbånd, sier Garsø.

Han er en del av organisasjonen KANDU (Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom), en organisasjon som ble startet i 1996, samtidig som The Gathering flyttet inn i Vikingskipet for første gang.

Organisasjonen fikk mye oppmerksomhet i 2009, da dataungdom marsjerte i gatene i Hamar for å demonstrere mot det de kalte en «utdatert statlig tolkning av kulturbegrep». De vant saken, og moms på datatreff var historie. TG hadde offisielt blitt en kulturfestival.

For TG er ikke fem dager med dataspill. I hvert fall ikke for alle. I et område av hallen kalt Creative Lounge er det mentorer i programmering, spillutvikling, grafikk, video, musikk og cosplay til stede hver eneste dag under TG. Det er kontinuerlig konkurranser i et stort antall sjangere. Spillentusiastene får selvsagt sitt, og kjemper om et titalls tusen kroner i spillene Counter Strike, Dota 2, League of Legends, Star Craft, Nerd Brawl og Minecraft, men også programmerere, designere, musikere og filmskapere får måle krefter i en rekke konkurranser. 22, for å være eksakt. Og fra scenen vil det være konserter med Pegboard Nerds og Datarock. Scenen er også stedet for såkalte lighting talks, små foredrag om alt ifra cosplay og spillutvikling til hvordan man kan få operativsystemet Windows 8 til å oppføre seg som forgjengeren Windows 7.

– Vi prøver å ikke ha så mye fokus på e-sport (elektronisk sport, red.anm.), men mer på det kreative – det at man skal kunne utfolde seg med datamaskinen, enten med musikk, grafikk eller programmering. Men selvfølgelig, det er mye e-sport også. Vi har alle interesser her. Du har et Norge i miniatyr i Vikingskipet, slik jeg ser det. Og det er en glimrende arena for å vise seg fram, sier sponsoransvarlig Mathias Sky. Sky er allerede på plass i Vikingskipet, en uke før dørene åpner. Han skal bo på hotell en uke, på egen regning, for å rekke å forberede alt. Det er det verdt, mener Sky, som i likhet med alle de snaut 400 crewmedlemmene jobber gratis.

Inne på lageret har han og flere andre crewmedlemmer satt opp en kommandostasjon for de kommende dagene. Og det er nok å gjøre. The Gathering er verdens nest største LAN-party, kun overgått av svenske Dreamhack.

– Men vi er størst hvis du regner LAN under samme tak, påpeker Sky.

For de nettverksteknologiske uinnvidde: LAN er et forkortelse «local area network». Men dataentusiastene i Vikingskipet har selvsagt kontakt med den digital omverdenen. I 2012 satte TG verdensrekord i netthastighet, med en båndbredde på 200 gigabyte per sekund. I år har de kjøpt inn nettverksutstyr til 10 millioner kroner, og byr på en båndbredde på 30 gigabyte per sekund, som er mer enn nok, ifølge Sky. Verdensrekordforsøket var mest for å ta rekorden fra Dreamhack. – I fjor peaket vi på 14 gigabyte per sekund. Og da prøvde vi å makse nettet.

Historien til TG startet egentlig allerede i 1992, i Skedsmohallen ved Lillestrøm. De neste åra fortsatte TG å vokse, med 1.400 deltakere i 1993, og 1.800 i 1994. Siden 1997 har det vært utsolgt hvert år. På Finn.no ligger det en og annen billett til salgs til årets samling. Så det er fortsatt et håp, om smått, for de drøyt 4.000 tusen billettløse som står på venteliste.

En som fikk seg billett i aller siste liten, var Martin Olstad fra Stange. Dette blir hans første TG, og sammen med kameraten Sondre Hoel er han i ferd med å snekre en hylle til å plassere på sin dedikerte bordplass. En uke før datafesten starter mangler bare et malingsstrøk.

– Jeg har vært på nettet og sjekket at det er riktige dimensjoner. Makshøyden er 2 meter, og denne er vel 160 centimeter, så jeg tror det skal gå, forteller Olstad, og viser fram en lang rekke med bora hull. – Det er til brusen. Disse er til 1,5 liters flasker, og disse er til halvlitere. Og så skal vi feste lysdioder rundt alle kantene. Jeg gleder meg til å se hvordan det reflekteres i den svarte metalliclakken.

Hyllene på The Gathering er nerdenes svar på de ekstravagante teltene på Roskilde-festivalen. Her finner du alt, ifra det enkleste ferdigmodellene med plass til kabinettet og et par høyttalere, til toetasjes stillaser med sengeplass og slottskonstruksjoner med eget gulvteppe. Noen er kledd i pels, andre i neonlys. Noen har dekorert med egne flagg og bannere, og andre har en lydrigg verdig The Who. Ingen er like.

Men hvem er egentlig disse menneskene, som dedikerer så mye tid og energi for å kunne sitte side om side foran hver sin skjerm? En stor andel av deltakerne kommer fra våre egne trakter. Hedmark fylke hadde 770 besøkende i fjor, tilsvarende 15 prosent av de besøkende. Inkluderer man Oppland stiger tallet til 1.229 besøkende og 24 prosent. I crewet finner man ungdom og voksne fra både Norge, Tyskland, Los Angeles og Australia.

– På TG liker vi mangfold, og vi er glade for å hvert år se deltakere i alle aldre. Snittalderen på tvers av 5.300 deltakere er cirka 19 år. Vi har sett en sterk økning i andelen jenter de siste årene. Det synes vi er trivelig. I år har den imidlertid gått noe ned igjen, men den er fortsatt høyere enn den var i 2012 (20 prosent. red.anm.) og bakover, forteller Garsø.

Foreløpig er rekkene med pallebord tomme. Logistikksjef Frank Henrik Edin og hans 15-manns sterke crew er akkurat ferdig med å trille ut alle stolene fra lageret. Snart må han til Oslo for å hente den fjerde lastebilen med utstyr. Etter å ha vært fast deltaker siden 2001 begynte han som crewmedlem i 2010, og steg deretter raskt i gradene.

– Jeg husker første gang i 2010, da jeg kom inn nordporten. Bordene er rigget opp. Det er kaldt i hallen. Det er stille. Den følelsen det gir en, er veldig spesiell altså. Omtrent alle jeg har snakket med, har hatt den samme følelsen, sier Edin, i det han setter seg på tribunen og venter tappert på en kaffekopp som ryktes å være på vei. Sky har satt seg ved siden av. Dette er hjemmet deres i to uker nå. Og de gleder seg.

– Det er noe eget å gå inn her når det er helt stille. Man blir rørt av å komme inn før deltakerne kommer. Nå jobbes det, og nå rigges det, til det vi alle ser på som verdens beste arrangement. Det er som om vi sa «ha det bra!» i går, selv om det er et år siden. Man bare fortsetter der man slapp, med gamle venner. Å komme tilbake hit er den beste følelsen i hele verden, rett og slett. Det kan ikke beskrives egentlig, sier Sky.

– Det er det som gjør at vi har hundretalls frivillige som bruker egen tid og penger på å komme hit år etter år etter år. Det er et samhold her på TG som ikke kan sammenlignes med noe annet sted.

Anders Grobstok Dalen

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke