19. aug
KULTURHUSET: Idag starter avstemningen blant de fem utvalgte navneforslagene. ILL: Vandkunsten
 
Fem navn å velge i
Nærmere 200 forslag på navn på kulturhuset i Hamar kom inn. Nå er det fem igjen å stemme på.

Publisert: 23.jun.2012 08:05
Oppdatert: -

Det var en veldig oppslutning om navnekonkurransen i HA. Nå er det klart for neste fase. For nå har juryen vært i virksomhet for å finne fram til de fem beste av de nesten 200 foreslåtte navnene.

HER KAN DU STEMME (Les begrunnelser for de ulike alternativene lenger ned i artikkelen).

Juryen har bestått av ordfører Morten Aspeli, kultursjef Terje Halvorsen, kulturhussjef Durita Brattaberg og HAs kulturredaktør Geir Vestad. Sammen har de vurdert hvert enkelt forslag, samtidig som de konstaterer at samme hva kulturhuset skal få slags navn, så kommer det til å bli kalt «Kulturhuset».

- For vi har sett mange eksempler på at hus og gater og steder får oppfinnsomme navn, som ingen bruker, som Terje Halvorsen sier.

- Og det er ikke noe poeng å gi kulturhuset et navn som ingen kommer til å bruke, konstaterer juryen.
Dermed har de endt opp med «Hamar kulturhus» både som et av forslagene helt alene, og som element i alle de øvrige forslagene.

Her er de fem navnene som det nå er opp til HAs lesere å stemme på:
Hamar Kulturhus
Hamar Kulturhus-Kirsten Flagstads Hus
Hamar Kulturhus-Stemmen
Hamar Kulturhus-Spiren
Hamar Kulturhus-Mjøslys

Begrunnelsene
Her er juryens begrunnelse av de ulike forslagene:

Hamar Kulturhus
Kanskje er det enkleste det beste? Det er uansett stor sannsynlighet for at dette kommer til å bli folkets navn på huset. Dessuten er det enkelt å finne for den som søker det, og det forteller enkelt og greit hva det dreier seg om.

Hamar Kulturhus - Kirsten Flagstads Hus
Kirsten Flagstads navn ble nevnt oftest av forslagsstillerne. Hun er Hamars største internasjonalt kjente stjerne til alle tider. Navnet vil bli til hennes ære, men vil også sette Hamars kulturhus på det internasjonale kartet.

Hamar Kulturhus - Stemmen
Et navn som også skaper assosiasjoner til Kirsten Flagstad. En av bøkene om henne heter «Stemmen», og festivalen i hennes navn er en stemmefestival. Samtidig antyder navnet noe av det som vil bli virksomheten i huset; et hus for de mange ulike stemmer.

Hamar Kulturhus - Spiren
Kulturhuset skal ikke minst være de unges hus-en arena for det spirende kulturlivet. Derfor forteller navnet Spiren noe om hva som er husets viktigste daglige funksjon; det er her det skal gro. Det forteller også noe om at vi befinner oss i et området det gror godt; det spirer og gror på Hedmarken.

Hamar Kulturhus - Mjøslys
Et kulturhus skal også være et sted for poesi, drøm og magi, og samtidig beholde det nære og konkrete. Mjøslys er et slik begrep, som rommer både den drømmende poesien og den helt nære lokaltilknytningen. Det er drømmen og det er virkeligheten knyttet sammen.

HER KAN DU STEMME

Opp til kommunestyret

Og nå er det opp til HAs lesere å stemme på hvilket navn de liker best. Dette er en avstemnings som skal gå gjennom hele sommeren, helt fram til 15. august.

Men i siste instans er det kommunestyret i Hamar som skal avgjøre saken. For avstemningen er rådgivende overfor kommunen. Så det som skal skje, er at etter at HAs lesere har valgt sin vinner, er det opp til kultursjefen og rådmannen å avgi sin innstilling til formannskapet, hvoretter kommunestyret har siste ordet. Etter planen skal navnesaken opp i formannskapet 12.9, og i kommunestyret 26.9.

Så det er et stykke fram. Det betyr bare at det er god tid til å avgi sine stemmer. Og det begynner i dag.

Avstemningen

Du kan stemme på følgende måter:
På nettet, til h-a.no/Kultur/Konkurranse.aspx
På mail til kultur@h-a.no
På SMS til HAsidet+navneforslaget til 2097 (Tjenesten koster 5 kroner)
I posten til Hamar Arbeiderblad, Pb 262, 2302 Hamar, merket Kulturhus
Levering av stemmesedler til redaksjonen i Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke