19. aug
 
Fengselspoesi
Trampeklapp for bluesmannen Erik Harstad (51) og hans elever i Hamar fengsel. – Et kjempebra tiltak. Erik er så flink, og vi har lært så mye, sier Nasir Muse (33) fra Oslo som soner sin dom i Hamar.

Publisert: 17.apr.2018 16:36
Oppdatert: 17.apr.2018 22:48

To timers skrivekurs lokket poesi ut av seks påmeldte deltakere i Hamar fengsel. Egentlig skulle Erik hatt med seg en makker, men på grunn av sykdom ble han lærer alene. Det gikk fint.

– Dette er gutter som har levd et liv, de har noe i sekken, noe å fortelle om, sier Erik Harstad.

To minutter

«Ord som råkker» er et samarbeidsprosjekt mellom Den kulturelle skolesekken/Turnéorganisasjonen og fengselsunder- visningen i Hamar og Ilseng fengsel. Tirsdagens skrivekurs og konsert markerte starten på samarbeidet.

– Vi startet dagen med at deltakerne skrev ned det som datt ned i hodet deres, der og da, i løpet av to minutter. Stoppet tankene opp, så skulle de skrive akkurat det, ikke sant? Etterpå skulle teksten skrelles ned, krympes, til det minimale, til få ord som skulle fortelle mye, forteller Erik Harstad.

– Jeg har jo hatt lyst, men kanskje ikke helt forstått hvordan dette foregår. Jeg visste ikke at den korte teksten kom ut fra en lengre fortelling, sier Nasir Muse, som har sonet to tredeler av dommen for vold – og som vil tilbake til en utdanning innen byggfag.

Fra krig

Ti år gammel kom han til Norge fra krig i Somalia. Minnene fra krigen ble grunnmuren i teksten han framførte til Erik Harstads gitartoner.

– Når jeg tenker tilbake, så tenker jeg jo på det …, om det er så rart at jeg sitter her …?, sier han.

Skriveoppgaven løste han fint. Det gjorde de andre deltakerne også. Og en etter en framførte de sine tekster, hjulpet fram av Erik Harstads gitar. Og to av gutta hadde selv laget en låt som de framførte, en på gitar og en med mikrofon.

Perfekt

Erik Harstad traff perfekt i Hamar fengsel. Han har lang erfaring, selvsagt som artist, men også innen undervisning. Blant annet har han reist land og strand rundt med et blues-for-barna-prosjekt, til nå for flere enn 40.000 barn. Nå åpnet han med «Hey, Hey, my, my» (Neil Young) og «44 Blues», og «Skaff meg en synder» (Prøysen) med egne toner til, før han slapp til sine elever for dagen.

De leverte alle sammen. Fengselspoesi.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke