21. aug
STOLT: Bjørn Eidsvåg mottok "Æresprisen".
 
Feståpning på Prøysenåret
Prøysenåret 2014 er i gang. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen åpnet kvelden foran sju hundre feststemte i Det Norske Teatret.

Publisert: 19.jan.2014 22:08
Oppdatert: -

Æresprisvinner ble Bjørn Eidsvåg - som slo til med «Teddybjørnens vise».
Siri Nilsen mottok Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen gikk til Svein og Egil Nyhus - og æresprisen fikk, som allerede nevnt, Bjørn Eidsvåg. Kunstnerstipend på 250.000 kroner ble delt ut til Guro von Germeten. Alle takket og takket og fikk sine fortjente applauser - men mest av alt ble åpningen av Prøysenåret 2014 en festforestilling.
- Det var en verdighet over det hele, oppsummerte daglig leder ved Prøysenhuset, Hogne Moe.
- Dette ble veldig flott, sa Elin Prøysen.
- Det ble akkurat en så flott åpning som vi hadde håpet på, sa ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle Steen.
Dette året, 2014, ville Alf Prøysen blitt hundre år. Året skal fylles av Prøysen-arrangementer, og gårsdagens arrangement i Det Norske Teatret var selve åpningen. Her ble Prøysenprisene delt ut, og de ble delt ut under et stjernearrangement.
Styrte showet på en elegant måte gjorde Ingjerd Egeberg og Terje Strømdahl - og toppartister og prisvinnere kom som perler på en snor. Han som ble kåret til Årets spellemann, Ole Paus, bød på «Nattbussen», Heidi Gjermundsen Broch framførte «Skaff meg en synder», Siri Nilsen fikk Prøysenprisen, Anders Baasmo Christiansen ga oss «Ungkarssalme», Ingrid Olava imponerte med «Lomnæsvisa», publikum fikk «Jørgen Hattemaker» i arabisk versjon med Aissa Tobi, «Kunstnerstipendet» gikk til Guro von Germeten. Solheimkoret framførte «Tango for to», «Æresprisen» delte Sylvia Brustad ut til Bjørn Eidsvåg - og sammen sang alle sammen «Du skal få en dag i mårå».

Her er juryens begrunnelse for noen av prisene:

Siri Nilsen - Prøysenprisen.

Fra juryens begrunnelse:
«Hos henne er det et tett, uanstrengt samspill mellom melodi og tekst. Hun er ikke redd for å bryte tradisjonelle vers- refreng mønster, og greier på sitt beste å skrive tekster som både kommuniserer direkte men som lytteren samtidig ikke blir ferdig med så lett. Flere av tekstene handler om vanskelige valg, enten det er i kjærligheten eller i livet generelt. Det virker ikke som hun har problemer med å bestemme seg i musikken; det er et svært gjennomarbeidet lydbilde som møter lytteren. Med en kresen bruk av ukulele, cello og korstemmer får lytteren møte en magisk verden der selv dagligtale får et skjær av mystikk.»

Svein og Egil Nyhus - Teskjekjerringprisen.

Fra juryens begrunnelse:
«Årets Teskjekjerringprisvinnere får prisen for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år.
(…)
Sammen har de to siden 1995 besøkt mange norske skoler med sitt tegneshow «To menn og en tavle». Dette er seriøse, hardtarbeidende kunstnere som tar unger på alvor og vil gi dem det beste. Egentlig skulle de vært et menneske, men heldigvis ble de to! Årets Teskjekjerringpris går til brødrene Svein og Egil Nyhus.»

Bjørn Eidsvåg - Æresprisen.

Fra juryens begrunnelse:
«Han har i alle disse årene nådd fram til et stort publikum, ikke minst på grunn av sine personlige tekster. Han evner å finne de rette ord og toner for å formidle livet i alle dets valører og stemninger. Som Prøysen bruker han sin egen dialekt i alt han fremfører. Han har vært på veien i snart førti år og han fremstår som en glitrende formidler. Han viderefører arven etter Alf Prøysen på en fremragende måte, årets ærespris går til Bjørn Eidsvåg».


 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke