26. aug
FRISTENDE: Når favorittartisten entrer scenen eller man gjerne vil dele selve festivalopplevelsen, kan det være fristende å legge det direkte ut på sosiale medier. Men det kan være straffbart. Her Mark Knopfler i aksjon på Norwegian Wood i Frognerbadet i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 
Festival-strømming kan være straffbart
Når favorittartisten entrer scenen eller man gjerne vil dele selve festivalopplevelsen, kan det være fristende å legge det direkte ut på sosiale medier. Men det kan være straffbart.

NTB
Publisert: 12.jul.2016 08:27
Oppdatert: 12.jul.2016 08:40

Mange delingstjenester har tatt steget videre og gjort det mulig for brukere å strømme egne videoer direkte på nett. Men utgjør det egentlig noen forskjell å for eksempel sende en snapchatvideo og å strømme direkte fra din Facebook-profil, spør Nrk.

Juridisk rådgiver Tobias Judin i Datatilsynet mener svaret er ja.

– Uforutsette ting kan skje og det er en risiko man tar. Filmer man en person som har et illebefinnende eller en småbarnsfar som kjøper sin sjuende øl, så krenker det personvernet hvis det legges ut på internett, sier han.

Tilsynet oppfordrer folk om å være forsiktige med å direktesende video fra begivenheter i store folkemengder. Blir man politianmeldt for publisering på nett står man juridisk ansvarlig.

– Man må tenke over om man er villig til å ta den risikoen og om man har god nok oversikt, understreker Judin.

Blir man politianmeldt for brudd på åndsverkloven kan man få bøter eller i sjeldne tilfeller få fengselsstraff. Man kan også risikere flere typer reaksjoner for brudd på personopplysningsloven.

Datatilsynet var forrige uke kritisk til at nettavisen iFinnmark planla direktesending fra festivalen Midnattsrocken i Lakselv og mente folk skal kunne delta uten å havne på film. (©NTB) 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke