25. aug
Jacobsen-Forelesningen: Knut Ødegård i aksjon torsdag kveld.Foto: Geir Vestad
 
Festivalen betyr noe for folk som bor her
Rolf Jacobsen-dagene: Publikum slutter opp om Hamars lyrikkfestival som aldri før. Det er tydelig at den treffer noe.

Publisert: 09.mar.2017 22:09
Oppdatert: 10.mar.2017 07:02

Det har blitt «en festival som betyr noe for folk som bor her, uten at det utelukker at den har en nasjonal og internasjonal betydning», sa Anne Oterholm, nestleder i kulturrådet, da hun torsdag kveld foretok den offisielle åpningen av årets nordiske poesifestival.

Og det virker aldeles riktig sett. Poesifestivalen har i løpet av ti år ryddet seg plass som en av de kanskje mest originale av alle festivalene i Hamar og på Hedmarken, og som likevel mange har et helt spesielt forhold til.

For det er ikke gitt at en lyrikkfestival skal finne grobunn på Hedmarken. For er vi ikke ganske jordnære og praktiske av oss?

Jo da, men vi er mer enn som så. For det ligger også i hedmarkingens lynne å like å la seg utfordre – i hvert fall må vi håpe at det er slik. Og oppslutningen om Jacobsen-dagene kan tyde på at det stemmer.

For vi er tydelig blitt glad i denne festivalen. Og derfor møter vi opp og lar den gjøre noe med oss.

Trygg ramme

Festivalen har så langt gjennomført to dager med arrangement for fulle hus, både bursdagsfeiringen onsdag og åpningsforestillingen torsdag. Det er ingenting som tyder på at det ikke skal fortsette.

Nå kan det også sies at festivalen med disse to arrangementer har holdt en ganske tradisjonell profil. Mens festivalforelesningen tradisjonelt har vært av det temmelig friske og til dels utfordrende slaget, holdt Knut Ødegård seg i år innen en til dels trygg ramme, med vekt på Rolf Jacobsens utvikling. Det var en helt annen form enn det foreleserne har holdt de siste årene, da folk som Dag Solstad, Vigdis Hjort og Torgeir Schjerven har boltret seg på scenen i Hamar Teater med foredrag som til dels har skapt stor oppmerksomhet.

Smertepunkter

I år er det først og fremst Rolf Jacobsen som er hovedperson. Kanskje et naturlig valg, siden det er festivalens tiårsjubileum det handler om. Festivalprogrammet inneholder da også flere programposter viet Rolf Jacobsen enn noen av de senere festivalene, og det vil sikkert glede mange. For Jacobsen er vår mann, som Einar Busterud sa i sin bursdagstale på onsdag.

Men da er det også viktig at de mer skyggelagte sidene ved Jacobsens historie tas opp, det vil si hans holdning og handlinger under okkupasjonen. Jacobsen og nazismen var lenge nærmest et ikke-tema, noe som ikke ble snakket om. Og vi er tydeligvis fortsatt ikke ferdig snakket om det. Onsdag kom Jan Erik Vold inn på dette han kalte «smertepunktet» i Jacobsens livshistorie. Torsdag tok Knut Ødegård opp det samme temaet. Og Ødegård la ikke skjul på det uforståelige, gåtefulle i Jacobsens valg under krigen. Hva var det som skjedde, spurtet Ødegård, og ennå synes det kanskje ikke å ha vært gitt et dekkende svar. Og ved å stille spørsmålene igjen, bidrar festivalen til å nærme seg det gåtefulle. For det er viktig å finne fram til mulige svar på dette.

yngre krefter

Viktig er det også at festivalen går inn i den nordiske samtidslyrikken og trekker inn også nye lyrikere. Det er kanskje ikke det som trekker det største publikumet. Men det er noe av det aller viktigste ved festivalen, at Hamar også blir et møtested for den unge lyrikken. Som når to av fjorårets debutanter, Ingrid Nielsen og Catherine Blaavinge Bjørnevog begge skal lese sine debutsamlinger fra perm til perm i Hamar Teater fredag kveld. Eller når lyrikeren Nils Chr. Moe-Repstad holder konserten «Wunderkammer» samme kveld. Den er basert på ei høyst oppsiktsvekkende diktsamling, og konserten kan bli likedan.

Og så er det Øyvind Berg, årets festivalpoet som er med på veldig mye av det som skjer. Og det er ikke en festival for tidlig at det store og fine forfatterskapet hans får skikkelig behandling. Det er slik som bidrar til å gi Jacobsen-dagene nasjonalt renommé som et sted der viktige ting skjer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke